| 2021. július. 18. | 3 perc olvasás

Vásároljunk csomagolásmentesen!

A legjobb csomagolás az, amit meg sem vásárolunk – tartják a hulladékmentes életforma hívei. Sopronban két csomagolásmentes bolt is működik, ahol a környezettudatos vásárlók állnak a középpontban.

A Dekagramm nevű csomagolásmentes boltot másfél éve nyitotta Pfeiffer Judit a Kertvárosi Vásárcsarnokban. Vevőközönsége egyre népesebb, és a tulajdonos – velük és alkalmazottjával együtt – egyre több terméket megismert, és be is szerzett. Szeme előtt a vásárlók érdekei lebegnek: a legjobbat szeretné nekik nyújtani és természetesen a környezetnek is.

-Rendkívül aktuális téma, hogy július 1-jétől több egyszer használatos műanyag forgalmazását betiltották – osztja meg velünk a tapasztalatait. – A műanyaggyártás az ’50-es években ugrott meg, és beszédes adat, hogy azóta kilencmilliárd tonna műanyagot gyártottunk, melynek mindössze kilenc százalékát hasznosítottuk újra. Remélem, ma már mindenki eljutott legalább odáig, hogy felismeri: ez probléma. Úgy gondolom, nem felfelé kell mutogatni, a felelősöket keresni, hanem alulról kell elkezdeni tenni valamit, mégpedig úgy, hogy mindenki beépít a mindennapjaiba annyit, amennyit tenni képes a környezetvédelem érdekében.

Az emberek többsége a gyermek születésekor indul el a tudatosság útján, hiszen a legnagyobb kincsének a legjobbat szeretné adni. Juditnak az a tapasztalata, hogy a legtöbb csomagolásmentes üzlet nem profitszerzési céllal, hanem szívből nyílt, ezért segítenek is egymásnak, amiben csak tudnak. A bolt nyitásakor is már működő modellek álltak a rendelkezésére, és szinte azonnal elindult a közösségi élet a hangulatos kis helyiségben, melynek berendezését Judit férje készítette.

-Sokat beszélgetünk, hatunk egymásra, és ennek kell, hogy legyen hatása a tágabb környezetre is – folytatja Judit. – Szerencsére a szelektív hulladékgyűjtés jól működik Sopronban, és már akkor sem néznek ránk furcsán, ha szütyővel megyünk vásárolni. Most már a multik is felismerték, hogy változtatniuk kell, az egyikben például azt láttam, hogy a zöldségek mérésekor ki lehet választani a „saját csomagolás” és a „csomagolás nélkül” opciót is. Ezek még csak az első lépések, de sok vásárlónk másfél év alatt a nulláról eljutott egészen a nagybevásárlásig. Úgy veszem észre, az a változás lesz tartós, amit lépésről lépésre építünk bele a hétköznapjainkba.

Természetesen a beszállítók kiválasztásánál is fontos szempont, hogy nagy kiszerelésben, csomagolásmentesen hozzák az árut, ami rengeteg pluszmunka Juditéknak és nekik is, hiszen nem a már bevált módszert alkalmazzák. Szerencsére sok olyan magyar tisztítószergyártó van, aki vállalja a kannacserét, üveges kiszerelésű termékeknél pedig az üveg tisztítását és újratöltését. A vevő pedig csak beviszi a boltba a szütyőt, a dobozt, a kannát vagy bármilyen más tárolóedényt, és ott megtöltik neki. Akinek nincs, annak ingyenesen biztosítanak papírzacskókat vagy tisztított üvegeket. Ráadásul az is kedvez a pénztárcánknak, hogy nem kell egy egész zacskót megvásárolnunk mondjuk egy fűszerből, hanem elég, ha annyit kifizetünk, amennyi az aznapi főzéshez kell.

-A termékek kiválasztásánál három szempontot vettünk figyelembe: megbízható legyen, és minél közelebbről hozzák; vegyszer- és adalékanyag-mentes legyen, megfeleljen az érzékenyek és a diétázók igényeinek is, továbbá háromgyerekes és napi szinten főző anyaként olyan választékot igyekeztem kialakítani, hogy egy helyen meg lehessen kapni szinte mindent – folytatja Judit. – Tésztából van például több mint húszféle, öblítőből hétféle, rizsből ötféle és sorolhatnám.

Az üzletben kapható a legegyszerűbb liszttől a kézműves csokiig és a ribizliborig szinte minden. A zöldfűszerek és a teanövények egy része is magyar termesztésű, a kávét is itthon pörkölik.

-Tisztában vagyunk azzal is, hogy a tudatos vásárlók a gyógyszerek helyett az őrleményeket, a gyógynövényeket és  -teákat, az olajokat és az illóolajokat részesítik előnyben, melyekkel megelőzhetik a problémákat – teszi hozzá Judit. – Natúrkozmetikumaink mindegyike prémium minőségű.

Por alakban kapható mosószóda, citromsav, szódabikarbóna, nátrium-perkarbonát, melyekkel sok háztartás be is éri, de természetesen bőven van még választék.

A Dekagrammban méltó helyére talált az AddTovább ruhacsere program is, hiszen a mikroműanyagok egy része a műszálas ruhákból keletkezik. Bárki behozhat meghatározott időszakokban legfeljebb öt ruhadarabot, melyekért kap egy kupont, és helyettük válaszhat ugyanannyit.  A beváltás nincs időhöz kötve.

Legnépszerűbb cikkek