Bár van, aki úgy gondolkodik, hogy a globális méretű környezetszennyező hatások mellett eltörpül, amit ő maga egyénileg tud tenni a természetért, apró lépésekkel mi magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy szebb világban éljünk, hiszen a sok kicsi sokra megy.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F0a%2F34%2Forsi-2_0aqf.jpg)
Fotó: AmiReni Photography
– A tudatos vásárlás titka a tervezésben rejlik – tudtuk meg Almási-Thomka Orsolyától, a Zöld Kezek Egyesület elnökétől. – A leglátványosabb változást azzal érhetjük el, ha a hulladék mennyiségét csökkentjük, és – ahol csak lehet – csomagolásmentesen vásárolunk. Nem is gondolnánk, hogy a „helyiben” mekkora erő rejlik: tehát amit csak tudunk, a környéken szerezzünk be.
Jelenleg a városban egyetlen csomagolásmentes bolt létezik, a Dekagramm. Ha ide készülünk, mindenképp meg kell terveznünk a bevásárlólistát, hiszen az utántöltő flakonokat, tégelyeket, szatyrokat magunkkal kell vinnünk.
– Annak is érdemes utánajárnunk, hogy a megvenni szándékozott zöldségek, gyümölcsök ne jöjjenek messziről. Ezzel nemcsak a helyi vállakozókat támogatjuk, hanem az ökológiai lábnyomot is csökkentjük – folytatta Orsi. – A szezonális zöldségek, gyümölcsök élettani hatása is jóval kedvezőbb, mint a kényszertermelteké.
Sok helyen működnek már közösségi mezőgazdaságok, amelyeknek, ha valaki havonta vagy évente egyszer befizet egy bizonyos összeget, cserében minden héten kap egy kosarat az éppen akkor termő zöldségekkel, gyümölcsökkel.
– Ezeknek az a hátránya, hogy ha kell, ha nem, jön a kosár – tette hozzá Orsi. – Mi ezt azzal igyekszünk kiküszöbölni, hogy az egyesületi tagoknak tavasztól ingyenesen biztosítjuk a megvásárolt zöldségek házhozszállítását. A közösségi tagoknak lehetőséget teremtünk arra is, hogy megnézzék, hol terem a betevőjük, sőt akár még annak a megtermesztésében is részt vehetnek.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fcc%2Ff8%2F272119580-349436463849929-4040508499946247618-n_h_6t.jpg)
Forrás: Zöld Kezek Facebook-oldala
Az egyesület legjújabb akciója pedig az ételmentés. – Létrehoztunk a Facebookon egy Ételmentés Sopron nevű csoportot – avat be a részletekbe a környezetvédelem elkötelezett híve. – A csoporthoz csatlakozó éttermek, üzletek – ha van valamilyen megmaradt termékük – csak kiteszik a Zöld Kezek táblát a pultra az akciós termékkel együtt, lefényképezik és felteszik a csoportba. Egyelőre az Ágoston Pékség, a Csíz Műhely, a Dekagramm, a Liszt Café és a Nagymamám Konyhája Várkerület csatlakozott a kezdeményezésünkhöz, de remélem, a közeljövőben minél többen fognak. Valahogy úgy képzelem el a csoport működését, hogy ha valaki megy haza a munkából, elég csak rápillantania, és látja, hogy mit hol szerezhet be olcsóbban.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F8d%2F35%2F272287594-349436457183263-8700389320468991497-n_7f_t.jpg)
Forrás: Zöld Kezek Facebook-oldala
Sokan azzal az indokkal nem térnek be a csomagolásmentes boltokba, hogy drágák. Egyébként nem kerülnek többe a termékek, mint a drogériákban, és csak annyit kell megvásárolnunk belőlük, amennyire tényleg szükségünk van.
– Ruha, játék vagy elektronikai cikkek megvásárlásakor is azt mérlegeljük, hogy mi az, ami tényleg kell, vagyis az is a tudatosság része, hogy visszaszorítjuk az impulzív vásárlásainkat. Amit csak lehet, javíttassunk meg vagy vegyünk másodkézből, így tudjuk ugyanis minél tovább a terméket a körforgásban tartani – fejezte be Orsi.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F9c%2Fab%2Forsi-3_0vw_.jpg)
Fotó: AmiReni Photography
Borítókép: AmiReni Photography