| 2020. március. 1. | 3 perc olvasás

Védett fajok kutatásához keresnek önkénteseket

Sokat jár kirándulni? Felismer néhány védett fajt? Most segíthet a különleges állatokon - a Fertő-Hanság Nemzeti Park önkéntes adatgyűjtőket keres!

A tavalyi zártkörű tesztelés után idén mindenki számára lehetőséget biztosít a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága, hogy csatlakozzon az önkénteseihez. A védett fajok előfordulási helyeinek ismerete nélkülözhetetlen a természetvédelmi munka során. A hivatásos szakemberek a nemzeti park működési területének csupán töredékét tudják felmérni, ezért nagy szükség van a kirándulók, gazdálkodók, vadászok, erdészek megfigyeléseire is - emelték ki közleményükben.

Ki gyűjthet adatot?

Bárki, aki rendelkezik egy Google fiókkal (ez kell az azonosításhoz és hitelesítéshez), egy okostelefonnal, kellően biztos fajismerettel (azon fajok tekintetében, amiről adatot gyűjt) és tenni szeretne valamit a természeti értékeink megőrzéséért.

Regisztráció

Ha szeretne önkéntes adatgyűjtő lenni, akkor írjon a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának e-mailben ([email protected]). A szervezők kérik a leendő önkéntestől, hogy levélben írja meg a nevét, az e-mail címét (lehetőség szerint Google fiók), illetve, hogy merrefelé gyűjtene adatot és milyen fajok/csoportok érdeklik. Az adatgyűjtők közé a Google fiókjukkal tudja felvenni az intézmény az önkénteseket, akik a későbbiekben ezzel tudnak majd bejelentkezni.

Milyen adatok a fontosak?

Elsősorban a védett és inváziós fajok előfordulási adatainak gyűjtése a cél, de az adatgyűjtőben bármilyen faj rögzíthető. Az általános adatgyűjtés mellett vannak/rendeznek kiemelt, speciális adatgyűjtéseket is, amikor célzottan keresnek majd egy-egy fajt vagy csoportot. Ezekről külön értesíti a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága a regisztrált adatgyűjtőket. Kiemelik: minden megfigyelés fontos! A gyakori fajokról (pl. mókus, fekete rigó, fürge gyík stb.) is szükség van adatokra.

Hogyan gyűjtse az önkéntes a megfigyelési adatokat?

Az adatgyűjtés jelenleg okostelefonnal (nincs extra igény, a legolcsóbb készülékekkel is működik) és az Epicollect 5 nevű alkalmazással történik. A részletes útmutatót az alábbi linken találhatják az önkéntesek. Egy-egy adat felvétele kb. 10 másodperc időt igényel. A szakemberek hangsúlozzák: a gyűjtés során az alábbi információkat kell rögzíteni:
- Hol?
- Mikor?:
- Mit látott?
- Hogyan gyűjtötte az adatot? (látta, hallotta, hálóval stb.)
- Mennyit látott?
- Megjegyzés
- Fénykép a megfigyelt élőlényről vagy a lelőhelyről
- A nemzeti park által fejlesztés alatt áll egy saját adatgyűjtő szoftver, amely sokkal több lehetőséget biztosít (pl. térképi megjelenítés, tracklog rögzítése stb.), de ezt csak az év második felében tudják tesztelni az önkéntesek.

Mit kell még csinálnia az önkéntesnek, miután hazaért?

Az intézmény azt kéri az önkéntesektől, hogy a gyűjtött adatokat szinkronizálják fel a szerverre. Ezután érdemes a természetbarátoknak bejelentkezniük a webes felületre, ahol megtekinthetik és szükség esetén javíthatják a terepen rögzített adatokat.

Mi lesz az önkéntesek által gyűjtött adatokkal?

Az önkéntesek a saját adataikat ki tudják exportálni csv file-ba, így rendezetten, egységes szerkezeten tudják tovább használni. Az önkéntesek által gyűjtött adatok bekerülnek a nemzeti park központi adatbázisába. Az adatokat szakértők ellenőrzik és validálják. Ha esetleg kérdésük van az önénteshez, akkor e-mailen megkeresik. Az ellenőrzött és elfogadott adatokat a Fertő-Hanság Nemzeti Park a természetvédelmi kezelések tervezésére, jelentések készítésére és a hatósági munka során használja fel. Az intézmény kiemelte közleményében: az önkéntes segítőik adatatait soha nem értékesítik harmadik félnek, de szükség esetén átadják a hatóságoknak (pl. természetvédelmi hatóság, erdészeti hatóság, rendőrség). Időnként a gyűjtött adatokból elemző publikációk készülnek, ilyen esetben a felhasznált adatok gyűjtőit feltüntetik a cikkben.

Honnan kérhet segítséget az a természetbarát, aki elakadt?

A legegyszerűbben a facebookon - emelte ki az intézmény. Ott az adminisztrátorokkal, különböző csoportok szakértőivel (ők tudnak a határozásban segíteni, ha elbizonytalanodik az önkéntes), illetve a többi adatgyűjtővel rugalmasan lehet kapcsolatot tartani és beszélgetni. Az intézmény zárt facebook csoportjának neve: FHNPI közösségi adatgyűjtés.

A felvételek illusztrációk!

Legnépszerűbb cikkek