| 2021. április. 30. | 2 perc olvasás

Védőoltás teszt helyett Ausztriában

Azok, akik megkapták már legalább az első Covid elleni oltásukat, mentesülnének a tesztelés alól –, amennyiben erre rábólintanak a hétfőre tervezett rendkívüli ülésen Ausztriában. Az első oltásokkal járó engedményekkel és azok időtartamával kapcsolatban azonban továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés.

Az oltottakat hamarosan egyenlő bánásmódban részesítenék azokkal, akiket teszteltek. Az ennek megfelelő döntést a Nemzeti Tanács hétfői rendkívüli ülésén kell meghozni. A KURIER információi szerint az ülést 13 órára tervezik, mielőtt – 9:30-kor – az egészségügyi bizottság összeülne és megvitatná az Egészségügyi Minisztérium törvénytervezetét.

Ez felmentené azokat, akiket már beoltottak – a május 19-én kezdődő könnyítési lépésekben –, például a rendezvényekre való belépés és a gasztronómia beltéri területeinek használatához előírt tesztektől. Az a tény, hogy az SPÖ biztosítja a koalícióhoz szükséges többséget (ideértve a május 6-án ülésező Szövetségi Tanácsot is), a döntés biztosnak tekinthető. A törvény tehát az alapja a „zöld útlevélnek“, amelynek digitális formája azonban csak júniusban jelenne meg.


forrás: volksgruppen.orf.at

Lejárati dátum a „zöld útlevélnek“

Egyébként az oltottaknak a szabad mozgásra – tesztelés nélkül – az első oltást követő 22. naptól van lehetőségük. Tehát, ha valaki legkésőbb április 27-ig megkapta azt, akkor már május 19-én, a nyitás napján teszt nélkül veheti igénybe a szolgáltatásokat. Eközben Gerald Loacker, a Neos egészségügyi szóvivője ezt kritizálja – félő, hogy az első után nem mennek el a második oltásra, ha mindent megengednek. „Ez végzetes lenne, mert tudjuk, hogy a teljes hatás csak a második oltással fog kibontakozni“ – mondja a KURIER-nak.

Az SPÖ hasonlóan látja, de rámutat, hogy ezt nem a törvény szövegében, hanem a miniszter későbbi rendeletében kell tisztázni. „Ha a kormánynak átfogó terve van, akkor számíthat arra, hogy erre is lesz válaszuk“ – mondja Philip Kucher egészségügyi szóvivő. Az egyik lehetőség az lenne, hogy a megkülönböztetett kedvezmények érvényességei lejárnak, ha a második oltást bizonyos idő elteltével nem adják be.

De még a második oltás után is határoznak meg lejárati dátumot, mégpedig hat hónapot követően. Az oltások még mindig túl fiatalok, ezért még mindig nincs tapasztalat arról, hogy tovább hatásosak-e? Az Egészségügyi Minisztérium szerint az időtartamot kiigazítják, amint a tudományos eredmények rendelkezésre állnak.

 

borítókép forrása: volksgruppen.orf.at

Legnépszerűbb cikkek