| 2021. április. 24. | 1 perc olvasás

Vége az ellenőrzéseknek Alsó-Ausztriában

Szombat éjféltől véget ér Alsó-Ausztriában a ki- és beutazók ellenőrzése Bécsújhelyen, Bécsújhely körzetében és Scheibbsben. Március közepe óta csak negatív koronavírus teszteredmény birtokában lehetett elhagyni vagy megközelíteni ezeket területeket.

A rendőrség a kivezető utakon és a vasútállomáson is ellenőrző pontokat állított fel, az utazókat szúrópróbaszerűen állították meg. Alsó-Ausztria tartományi vezetése kérte a kormánytól a korlátozások felülvizsgálatát és azok idő előtti megszüntetését. 
A jelenlegi szabályok szerint az intézkedés akkor szüntethető meg, ha egy hét napos időszakot figyelembe véve, a 100.000 főre jutó fertőzöttek száma 200 fő alá csökken, és ez az érték legalábbb tíz napon keresztül folyamatosan a felső értékhatár alatt marad. De akár már heti 300 új fertőzött alatt is fel lehet oldani a korlátozásokat, ha a magas fertőzésszám csak egyes csoportosulások során kialakult gócpontokra vezethető vissza. Pénteki adatok alapján Bécsújhelyen 117,8, Bécsújhely körzetében 91,9, Scheibbsben pedig 210,1 fő volt az elmúlt hét napban az új fertőzöttek száma.

Ausztriában is kezdik az enyhítéseket az iskolákban

A kormány pénteken sajtótájékoztatón közölte, hogy a diákok május 17-től térhetnek vissza az iskolapadokba. A maszkviselés és a rendszeres tesztelés továbbra is az iskolalátogatás feltétele marad. Mindenkinek maszkot kell viselnie az iskolákban, és továbbra is tilos az iskolai rendezvények megtartása. Az éneklés és a sport csak szabadtéren lesz megengedett. Megszűnik a csoportbontás, és heti háromszor kell tesztelniük a diákoknak.

Legnépszerűbb cikkek