| 2021. május. 30. | 2 perc olvasás

Végéhez közeledik a gyöngyvirágszezon

Lassan – legalábbis átmenetileg – sajnos búcsút kell vennünk sokunk kedvencétől, a gyöngyvirágtól. Bódító illata már nem tölti be az erdőt, de a szemfülesebbek néhány példányt talán még találhatnak.

A gyöngyvirág latin neve (Convallaria majalis) arra utal, hogy május a fő virágzási ideje. Enyhe tél esetén azonban a virágzás már áprilisban megkezdődhet, hideg tél után pedig tovább tarthat. Ha a május hűvös és nedves, egészen június elejéig folytatódhat. A liliomfélék családjába tartozó növény fürtvirágzata leginkább egy felfűzött gyöngyhöz hasonlít. Illatáról, szépségéről több vers is szól.

-Júniusban és júliusban már piros gömböcskék jelennek meg a virágok helyén, melyek a gyöngyvirág termései – tudtuk meg Barna Csillától, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési szakreferensétől. – Ezzel a csodálatos virággal azonban érdemes vigyázni, mert minden része mérgező. Sokan tartanak attól, hogy a medvehagymáé helyett a gyöngyvirág leveleit gyűjtik be. Ez szerencsére ritkán fordul elő, ugyanis –, bár a két faj nagyjából azonos időben tenyészik –, mégis van köztük egy kis elcsúszás.

Amennyiben valaki mégis bizonytalan, törje meg a leszedett növény levelét, és ha valóban medvehagymát gyűjtött, fokhagymára emlékeztető jellegzetes illatát minden bizonnyal felismeri majd. Erre azért is fontos odafigyelni, mert a gyöngyvirág elfogyasztásának enyhe tünetei közé tartozik a hányás és a hasmenés, súlyosabb esetben azonban szívbénulást vagy akár halált is okozhat. A gyöngyvirág nem védett növény, vagyis a gyűjtésére ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a medvehagymáéra. Azokon a területeken, melyeket bármilyen védettség is illet, a szedése engedélyköteles. Hogy milyen erdővel is van dolgunk, annak ITT utánanézhetünk.

-A gyöngyvirág a Sopronban és környékén lévő erdőkben mindenhol megtalálható, néhol tömegesen – folytatja a botanikus. – Elágazó gyöktörzsének köszönhetően magról és vegetatívan is képes szaporodni. Erős és élni akaró növény, de fontos számára a megfelelő élőhely: erdőkben, árnyékos helyeken érzi jól magát. Ha valaki szeretne a kertjébe egy gyöngyvirág-ültetvényt, azt javaslom, kertészetben szerezze be a növényt, és ne az erdőben ássa ki, mert akkor más, értékes növényekben is kárt tehet.

A fotók Nagy József munkái.

Legnépszerűbb cikkek