| 1 perc olvasás

Véget ért a békamentő akció a Fehér úti tónál - közel 10 ezer kétéltű jutott át biztonságban

Az elmúlt héten véget ért a békamentő akció a Görbehalom melletti Fehér úti tónál. A több mint egy hónapon keresztül tartó munka meghozta a várt sikert, több mint 9800 tóhoz vonuló vagy onnan visszafelé igyekvő kétéltűt juttattunk át biztonságban az úton, miközben az elütések száma a korábbi években tapasztaltak ötödére csökkent.

A terelő megépítésében, valamint annak rendszeres ellenőrzésében a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. munkatársain kívül több mint 60 önkéntes, valamint 2 iskolás csoport vett részt.

A Soproni-hegység szívében elhelyezkedő, fokozottan védett Fehér úti tó a hegység egyik legjelentősebb vizes élőhelye és - a többi közt - a barna varangyok kora tavaszi nászának helyszíne. Az erdő felől a petéző helyre tömegesen igyekvő állatok útját azonban egy aszfaltút keresztezi, ahol az itt közlekedő járművek elgázolják az átkelő egyedeket.

Az idén felépített, 1,2 kilométer hosszú ideiglenes békaterelővel igyekeztünk az ivarérett barna varangyok és más kétéltűfajok további tömeges pusztulását megakadályozni, sikeres szaporodásukat elősegíteni. Rengeteg önkéntest sikerült bevonni a munkába, akik a békák mentésén felül fontos adatgyűjtés végeztek, ezáltal beletanulhattak a kétéltűek faji és ivari meghatározásába. A gyűjtött adatok nemcsak a Soproni-hegység kétéltű állományának nyomon követése miatt fontosak, hanem a későbbiekben alapként szolgálnak egy állandó terelő kiépítéséhez is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: béka

Legnépszerűbb cikkek