| 2017. szeptember. 24. | 3 perc olvasás

Véget ért a Progress Sopron 2017 amatőr színházi fesztivál

A lipcsei a Compania Sincara csoport Don Q című előadása nyerte meg a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivál fődíját.

A Sopron önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságának a támogatásával megvalósuló találkozó zárásakor Dr. Fodor Tamás polgármester hangsúlyozta, hogy a városnak megtiszteltetés volt a rendezés, melyre első alkalommal került sor. Elmondta, hogy a soproniak körében  is pozitív visszhangra talált a színházi fesztivál, hisz számos hazai és külföldi fellépő, látogató, valamint színházi szakember is a városba érkezett. Szakmailag is megtiszteltetés, hogy a Soproni Petőfi Színház rendezhette meg a fesztivált. Nem csak a díjazottak, hanem a város is nyertese a Progress 2017 fesztiválnak, zárta beszédét a polgármester.


fotó: Griechisch Tamás

A hagyományteremtő találkozón a hazai csoportok mellett szerbiai magyar, olasz, német és lengyel színjátszók mutatkoztak be a leghűségesebb városban szeptember 20. és 24 között. A fesztivál nyolc versenyprogramját és öt kísérőrendezvényét csaknem kétezer néző tekintette meg. A zsűri egy fődíjat és 15 különdíjat osztott ki. Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, a fesztivál igazgatója a díjkiosztón elmondta: jól sikerült a találkozó, a közönség értő és érdeklődő szeretetét tapasztalták meg a résztvevők, Sopron nyitottsága, szellemi befogadó ereje vette körbe az eseményt. A fesztivál társszervezője a Magyar Szín-Játékos Szövetség volt, amelynek elnöke Regős János, aki az amatőr színházak világszövetségének, az AITA/IATA-nak a kelet-európai szekciójának alelnöke egyben felolvasta a világszövetség elnökének, Rob Van Genechtennek levélben küldött üdvözlő szavait. 


foto: Griechisch Tamás

A Progress Sopron zsűrijében Lucie Malková rendező, a Cseh Centrum igazgatója, Katona Imre, a soproni teátrum vezető dramaturgja és Pinczés István Jászai-díjas rendező foglalt helyett. Utóbbi kiemelte: nagyon jó produkciókat láthattak, s értékeléseik fő szempontja az volt, hogy ne csak dicsérő véleményeket fogalmazzanak meg, hanem olyan tanácsokkal is ellássák a csoportokat, amelyek hozzájáruljanak a fejlődésükhöz. Döntésük alapján a fesztivál fődíját a lipcsei Compania Sincara csoport Don Q című előadása nyerte. A társulat részt vehet a következő Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) a Nemzeti Színházban. A produkciónak ítélték a legjobb maszk és jelmez díjat, amely Franziska Schubert nevéhez fűződött.

Ugyancsak a német csoportból vihette haza Júlia Hagen a legjobb női szereplő díját, Philipp Nerlich és David Wolfrum pedig a legjobb férfi szereplőként kaptak elismerést. A darab színpadra állításáért Rico Dietzmeyert a legjobb rendező díjjal jutalmazták. A celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat című előadásában nyújtott teljesítményért színészi különdíjat kapott Temesi Zsolt. A produkció érdemelte ki a legjobb színpadi zene címet is, amely Gregorich Zsófia, Gregorich Bálint és Gregorich Domonkos munkája volt. A darab díszletének tervezéséért a legjobb látvány díjazásban részesült Sebők Júlia. 


fotó: Griechisch Tamás

A legjobb fiatal alkotóknak járó elismerést a lengyel Bielsko-Białából érkezett Młodzieżowy Teatr Animacji Lalki i Przedmiotu „eF” bábszínház érdemelte ki. Rendezőjüket, Aleksandra Maleckat a Jó napot, Andersen úr! című produkció színpadra állításért jutalmazták. A legjobb közösségi színházi alkotás díját a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium Csonka című előadása kapta. A legjobb kreatív együttes munka díjaként a győri Rév Színházi és Nevelési Társulat is elismerésben részesült. Kiemelkedő műfaji kísérletének díjaként a deszki DeszkaSzínház Csend, élet című produkciójának rendezéséért Seres Istvánt jutalmazták. A legjobb színpadi kompozícióért az olasz civitavecchiai Avanzi di Scena színjátszóinak rendezőjét Francesco Angelonit is díjban részesítették. Az inárcsi KB 35 társulat tagjai, Malik Gábor és Szivák-Tóth Viktor az Engedetlenekben nyújtott alakításukért pedig színészi különdíjat kaptak.

A Progress Sopron nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivált a tervek szerint két év múlva újra megrendezik.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek