| 2022. február. 9. | 1 perc olvasás

Végső búcsút vettek Csollány Szilvesztertől

Az 51 éves korában elhunyt olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász január 24-én vesztette életét. A megemlékezők közül elsőként az állami vezetés nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár búcsúzott, aki kiemelte: Csollány Szilveszter pályafutása motivációt jelentett a fiataloknak, a sportolóknak és nem csak a tornászoknak, hiszen példaként szolgált arra, hogy a tehetség megfelelő kitartással párosulva képes meghozni az áhított sikert.

Az olimpiai család nevében a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Deutsch Tamás idézte fel a sydney-i olimpia gyűrűdöntőjében Csollány gyakorlatának emlékezetes pillanatait. Hozzátette: a klasszis tornász kemény, már-már öntörvényű ember volt, aki a saját útját maga taposta ki, nem kötött kompromisszumokat, nem adta fel az elveit.
"Amíg lesz magyar sport, él a magyarok közössége és a büszke Magyarország, addig legszebb történetei között fogja felidézni Csollány Szilveszter életét" - mondta.
Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke a sportág nevében köszönt el sporttársától. Hangsúlyozta: napokkal a halála után is nehéz szavakat találni arra, hogy a sors őt is elragadta, mert amikor december elején megbetegedett, mindenki azt hitte, az ő felépülése nem lehet kérdéses.
"Az egész életed a nehézségekről szólt, sportolóként jártál mélységekben, de megráztad magad, és felértél a csúcsra, a legnagyobbak közé" - emelte ki. A nemzet sportolója, szintén olimpiai bajnok tornász felidézte Csollány karrierjének állomásait, és kiemelte: "igazi öntörvényű őstehetség volt, őserővel megáldva".
A megemlékezésen -, amelynek utolsó részében soproni művészek előadásában vers, majd zongorakísérettel egy dal is elhangzott - a családtagokon, rokonokon, közeli barátokon, ismerősökön és tisztelőkön kívül megannyi ismert sportoló, közöttük olimpiai bajnokok, érmesek is részt vettek. Többek között Berki Krisztián, Kovács Katalin, Szabó Bence, Ábrahám Attila, Vári Attila, Gergely István, Märcz Tamás, Imre Géza, illetve a MOB elnöki pozícióból másfél hete távozott Kulcsár Krisztián is személyesen búcsúzott. Az emlékezés virágát dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is elhelyezte a búcsúztatón.
Csollány Szilveszterről január 28-án Sopronban gyertyagyújtással emlékeztek meg.
A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején, és csaknem két hónapig küzdött a betegség ellen.

Csollány Szilvesztert a budapesti búcsúztatást követően, a Bánfalvi temetőben, szűk családi körben helyezték végső nyugalomba.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek