| 2018. augusztus. 22. | 1 perc olvasás

Végső nyugalomra helyezték a civil áldozatokat

A Szent Mihály temetőben szerdán helyezték végső nyugalomra azokat az emberi maradványokat, amelyeket még az ősszel találtak az Árpád utcai parkolóház építése során. A többségében civil áldozatokat rejtő tömegsírban több személy maradványait tárták fel. Tőlük ökumenikus egyházi szertartás keretében vettek végső búcsút. Az áldozatok emléke előtt dr. Fodor Tamás polgármester is fejet hajtott.

Az önkormányzat gondoskodott arról, hogy valamennyi áldozat végső nyughelyet kapjon. Az elhunytakról ökumenikus szertartás keretében közös sírhely kialakításával vettek végső búcsút. Dr. Fodor Tamás polgármester portálunknak elmondta: ezzel a szertartással befejeződtek a feltárások az Árpád utcánál. Mindenki végső nyugalomra talált,  most a civil áldozatokat temették el, a katonákat pedig korábban Budaörsön.

Az ide temetett áldozatok egy része jeltelen tömegsírba került, másokat külön, névvel ellátott koporsóba helyezték. 1947-ben exhumálták a sírokat és jelentős részüket akkor végső nyugalomra helyezték. A mostani feltárások során azonban újabb holttestek kerültek elő. Többségük beazonosíthatatlan.

Krisch András történész egyik felmenőjét is megtalálták az áldozatok között. Göschl Nándor szőlőműves, 47 éves korában az 1945. március 28-i bombázások során veszítette életét. Néhány héttel később egyházi szertartás nélkül temették a mostani Árpád utca alatt lévő temetőbe. A tömegsírokból előkerült holttestekről keveset tudnak a történészek. Többségükről soha sem derült ki pontosan, hogy ki volt. 1944. december 6-án érte a legsúlyosabb légi támadás Sopront, amit további két súlyos légi csapás követett még. 1945-ben folytatódtak a támadások a város ellen. De nem csak az amerikai, hanem a szovjet csapások is rengeteg emberáldozatot követeltek.

A temetésen részt vett a város részéről Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok is.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek