| 2020. január. 16. | 2 perc olvasás

Vénykötelessé tesznek népszerű készítményeket – nyomós okkal

2020. május 1-től vénykötelessé teszik a 600 és 800 milligramm ibuprofént tartalmazó készítményeket. A döntést azzal indokolták a szakértők, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásával növekszik a szívinfarktus és a stroke kockázata, amely hatás magas dózisban fokozódik.

A ibuprofén egy nem szetroid gyulladáscsökkentő hatóanyag. Közel 60 éve már forgalomban van a világon. Magyarországon is nagyon sok készítményben található meg. - Gyermekeknek szirupok és kúpok, felnőtteknek pedig kenőcsök, tabletták révén is forgalomban van, 200, 300, 400 és 600, illetve 800 milligrammos kiszerelésben – sorolta fel dr. Horváth Csaba, a Benu Állomás Patika gyógyszertá rvezetője, hogy milyen formában kapható az ibuprofén a patikákban. - Fontos kiemelni a hatóanyag kapcsán, hogy az illetékes hatóság döntése alapján a 600 és 800 milligramm ibuprofént tartalmazó készítmények vénykötelesek lesznek 2020. május 1-től – hangsúlyozta.

Dr. Horváth Csaba, a Benu Állomás Patika gyógyszertár vezetője
Dr. Horváth Csaba, a Benu Állomás Patika gyógyszertár vezetője

2006-ban kimutatták, hogy nagyon sok nem szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazása fokozza a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Ezért további kutatásokat rendeltek el, hogy még pontosabb képet kapjanak a készítmények gyógyszerbiztonsági profiljáról.

- Ezek a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők napi 1200 milligramm feletti adagolásánál az előbb említett kockázatok jelentősen növekednek, míg ezen dózis alatt elhanyagolhatók – világított rá a gyógyszerész, aki hozzáfűzte: 2015-től ez már az ibuprofénre is bebizonyosodott. - Ez vezetett ahhoz, hogy a hatóság elrendelte bizonyos készítmények vénykötelessé tételét – indokolta meg.

Az idősebbeknek célszerű fokozottan elővigyázatosnak lenniük a sok gyógyszer alkalmazása és a megnövekedett kockázat miatt
Az idősebbeknek célszerű fokozottan elővigyázatosnak lenniük a sok gyógyszer alkalmazása és a megnövekedett kockázat miatt
Forrás: internet

Dr. Horváth Csabától megtudtuk: az ibuprofént 1200 milligramm feletti napi adagban főleg az idősek szedik, elsősorban reumatikus és ízületi betegségekre. - Ez a korosztály jellemzően nagyon sok gyógyszert szed, ráadásul náluk a szívinfarktus és a stroke kockázata megnövekedett. Tehát nekik célszerű fokozottan elővigyázatosnak lenniük – emelte ki.

A 600 és 800 milligrammos hatóanyag tartalmú készítmények vénykötelessé válása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyógyszer felírását egy orvosi vizsgálat előzi meg. Ennek során a szakember mérlegeli a kockázatot és annak alapján írhatja fel a készítményt.  

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek