| 2023. október. 23. | 1 perc olvasás

Vér nélkül, de nem áldozat nélkül zajlott a forradalom Sopronban

Az ’56-os emléktáblánál néma főhajtással, majd az egyetem botanikus kertjében álló 1956-os emlékműnél tartott megemlékezéssel tisztelgett az intézmény a forradalom hősei és a soproni eseményekben tevékenyen részt vállaló egykori hallgatói előtt.

Salamon Szabolcs, az Erdőmérnöki Kar valétaelnöke ünnepi beszédében kiemelte: "Sopronban vér nélkül győzött a forradalom, hangzik a híres mondás. Vér nélkül, de nem áldozat nélkül. Mindazok, akik részt vettek az eseményekben, kockáztatták életüket, álmaikat - jövőjüket. Tették mindezt azért, mert a szívük ezt diktálta."

fotó:Hidegh András

Prof. dr. Jánoska Ferenc, az Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének intézetigazgatója ünnepi beszédében felidézte, hogy Sopron és benne az alma mater nagyon speciális történelemmel rendelkezik. „Kiterjesztett történelmünk van, ami nem adatott meg más városoknak vagy más felsőoktatási intézménynek. Egyrészt itt van az első világháború és az erről szóló emléktáblánk az ágfalvi csata hőseivel. 1956-ban pedig a mi történetünk nem ér véget november 4. gyásznapjával, hiszen az exodus miatt hosszú évtizedekre elszakadnak tőlünk testvéreink.”

fotó: Hidegh András
fotó: Hidegh András

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek