Vércukormérést tartottak a soproni iskolákban

Vércukormérést végeztek pénteken Sopron középiskoláiban. A Soproni Lady Lions Club és a Soproni Cukorbetegek Egyesületének az volt a célja az akcióval, hogy kiszűrjék azokat a diákokat, akik magasabb vércukorszinttel jöttek reggel iskolába.

A vércukormérés a Lions Club központi egészségügyi programja – itt Sopronban azonban rendhagyó módon szervezték meg az illetékesek. - Amikor valaki elmegy egy Lions Club által szervezett diabetes mérésre, akkor rendre azt látja, hogy szinte kizárólag felnőtteket, vagy idős embereket vizsgálnak a szakemberek – emelte ki Boronkay Gusztáv, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója. - Azonban a mindig rendkívül kreatív Soproni Lady Lions Club ezt a kezdeményezést kicsit módosította. Így az ő programjukban inkább a fiatalokra, a tizenévesekre helyezik a hangsúlyt – fűzte hozzá.

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium már a harmadik intézmény, ahová a klub ellátogatott a Soproni Cukorbetegek Egyesületével – céljuk, hogy városunk minden középiskolájába eljussanak. Ezzel megpróbálták kiszűrni azokat a diákokat, akik magasabb vércukorszinttel jöttek reggel iskolába.

Boronkay Gusztáv, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója
Boronkay Gusztáv, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója

- Nagyon fontosak az ilyen akciók, ugyanis a gyermekek számára nem sok mérést hívnak életre – világított rá dr. Halmos Mária, a Soproni Lady Lions Club elnöke. - Pedig ezeket érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni. A Lions Club legfontosabb feladata a vakok és gyengén látók kiszűrése, valamint segítése, a diabetes egyik legsúlyosabb szövődménye pedig a látásvesztés. Ha fiatalkorban elkezdjük szűrni, és szükség esetén kezelni a cukorbetegséget, akkor nagy eséllyel nem vezet a betegség látásromláshoz.

Dr. Halmos Mária, a Soproni Lady Lions Club elnöke
Dr. Halmos Mária, a Soproni Lady Lions Club elnöke

A szakértők péntek reggelig több mint 60 diákon végezték el a szűrést. Tapasztalataik szerint a középiskolások már tudatosan táplálkoznak, ezért addig közülük senkinél sem mértek extrém mértéket.  

Legnépszerűbb cikkek