| 2024. június. 19. | 1 perc olvasás

Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenyt tartottak a Vas- és Villamosipari Technikumban

Az idei évben 43. alkalommal rendezték meg a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenyt, melyre idén rekord számú versenyző érkezett az ország több pontjáról, valamint Erdélyből. A megmérettetésnek három fő kategóriája volt: hőtan, elektromosságtan és mechanika. A díjátadót szerdán, június 19-én tartották, melyen dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester is jelen volt.

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Csiszár Szabolcs elmondta:

Sopron városa mindig büszke volt hagyományaira. Ilyen hagyományőrző megmérettetés a Vermes Miklós Fizikaverseny is, amely kiváló lehetőség arra, hogy a diákok megmutassák, mit tudnak, mire képesek. Mi pedig büszkék lehetünk arra, hogy ilyen tanulókkal tudjuk a fizikát még jobban népszerűsíteni és erősíteni.
fotó: Griechisch Tamás
A versenyzők vasárnap érkeztek meg Sopronba. Hétfőn hagyományosan városnézésre vittük a őket, majd kedden megtartották a kísérleti bemutatóikat. A mai napon, szerdán eredményhirdetéssel és ünnepélyes díjátadóval zártuk a versenyt. Ezt követően pedig megkoszorúztuk Vermes Miklós szobrát

– mondta Fekete Attila, a Vas- és Villamosipari Technikum fizikatanára, aki egyben a verseny szervezője is Sopronban, már 10 éve.

Hozzátette, hogy ennek a versenynek komoly presztízse van, hiszen 5 ehhez hasonló nagyobb verseny maradt az országban, és ez a mai is ezek közé sorolható.

fotó: Griechisch Tamás

A megmérettetés ötvözi a tehetséggondozást, a hagyományápolást és a kapcsolattartást a határainkon túli magyar anyanyelvű diáksággal, hiszen nemcsak Magyarországról, hanem Erdélyből is érkeztek versenyzők Sopronba. Létszám tekintetében pedig rekordot döntöttek, hiszen 40 fő versenyzett egymással.

Pálosi Adél-Bernadett Marosvásárhelyről, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumból érkezett. Szerinte fontos ezen a versenyen részt venni, hiszen a tapasztalat mellett barátokat és élményeket is szerez.

Nagyon jó csapatszellemet kovácsol, annak ellenére is, hogy egymás ellen versenyzünk. Úgy gondolom, a kellő felkészülésnek mindig megvan a gyümölcse, és megéri részt venni ezen a versenyen.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek