| 2021. március. 19. | 4 perc olvasás

Versenyképesség-növelés - jelentős hazai támogatást kap a Pellet Produkt Kft.

A külpiaci növekedési támogatás segítségével egyelőre 99 milliárd forintnyi beruházást hajt végre külföldön 33 vállalat, amelyhez a kormány 51 milliárd forintot adott - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Petőházán, ahol átadta a támogatási okiratot a Pellet Produkt Kft.-nek, amely a horvátországi Verőcén épít üzemet. A koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére is beruházási rekordot döntött tavaly Magyarország, mert 1494 vállalat kötelezte el magát fejlesztések mellett.

"A Pellet Produkt Kft. hosszú évek óta küzd a klímaváltozás ellen" - kezdte a sajtótájékoztatót Kaszab István.
A cég ügyvezetője hangsúlyozta: a nagy nehézségek ellenére is ki tudtak alakítani egy olyan rendszert, ami segít minimalizálni a veszteségeket. A nemzetközi pelletpiac egy fontos szereplőjévé vált a petőházi cég, és a magyarországi jelenlét mellett a horvátországi Verőcén épül egy olyan üzem, ahol erdészeti rönkfából a lehető legmagasabb hozzáadott értékű termékeket állítanak elő alapvetően a bútoripar számára.
Kaszab István kiemelte azt is, hogy egy tavalyi beruházás eredményeként üzemük a kapacitásának határán van, elérték az évenkénti tízezer tonna pellet gyártását, növekedni pedig úgy tudnak, ha külföldön ruháznak be.
"A kormány 2,3 milliárd forintos támogatást biztosít mindehhez. Ezzel a beruházással a cég hozzájárul ahhoz, hogy több tízezer tonnányi szén-dioxidtól kímélje meg a környezetet" - emelte ki az ügyvezető.
"A pozitív környezeti hatások érdekében a tervezett épületeink tetejére naperőművet létesítünk, hasonlót ahhoz, amelyet a Pellet Produkt Kft. a Dél-Dunántúlon már üzemeltet. Ma már léteznek olyan megoldások, melyekkel drasztikusan csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást egyéni és társadalmi szinten. Sokak áldozatos és önfeláldozó munkájára van szükség ahhoz, hogy megvédhessük országunkat" - zárta gondolatait az ügyvezető.

Kaszab István, ügyvezető, Pellet Produkt Kft.
Kaszab István, ügyvezető, Pellet Produkt Kft.
fotó: Fodor Regina

Az eseményen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is.
A sajtótájékoztatón elmondta: a magyar kormány jó és hatékony válaszokat ad a világjárvány nyújtotta kihívásokra. Erről tanúskodik az a gazdaságvédelmi intézkedéscsomag és akciótervcsomag is, amely a kis és középvállalkozások érdekében jött létre.

"Ahogy az életünket, úgy a magyar gazdaságot is minél előbb újra kell indítani, a világjárvány ellenére dinamikusan fejlődik a térségünk, gondolhatunk az M85-ös autóútra, a Modern Városok Programra, valamint a Magyar Falu Program elemeire is, amelyek többek között Petőházának is dinamikus és gyors fejlődési lehetőséget biztosítanak. Köszönjük Magyarország Kormányának, és gratulálok a cégnek a külpiaci támogatáshoz" - tette hozzá Barcza Attila.

Barcza Attila - Sopron és térsége országgyűlési képviselője
Barcza Attila - Sopron és térsége országgyűlési képviselője
fotó: Fodor Regina

Az eseményen Szijjártó Péter Külpiaci Növekedési Támogatási Oklevelet adott át Deák Leventének, a petőházi Pellet Produkt Kft. ügyvezetőjének.
A kormányzati program célja a hazai vállalatok támogatása a külpiaci versenyben való helytállásban, az elmúlt években elért magyar exportteljesítmény megőrzése és megerősítése. Szijjártó Péter hozzátette, hogy már 157 vállalat nyújtott be támogatási kérelmet, amely azt mutatja, a magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres, hiszen egyre több cég képes külföldön beruházni és a nemzetközi piacokon sikereket elérni.

Kiemelte: fontos Magyarország számára, hogy a környezetvédelem és a versenyképesség egyensúlyban legyen, ezt bizonyítja, hogy az ország egyike annak a 21 országnak a világon, amelyek úgy tudták növelni gazdasági teljesítményüket az elmúlt években, hogy közben csökkentették a károsanyag-kibocsátást.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly az összes hasznos munkaidő 9 százaléka veszett el a világon, 114 millióan váltak munkanélkülivé, a világkereskedelem 9,2 százalékkal esett vissza, a külföldi közvetlen beruházások pedig globálisan 42 százalékkal csökkentek. 

"A magyar kormány 2,3 milliárd forinttal támogatja ezt a beruházást, ezzel nemcsak a Pellet Produkt Kft. exportteljesítményét és nemzetközi gazdasági teljesítményét tudja növelni, hanem hozzájárul ahhoz, hogy több tízezer tonnányi szén–dioxidtól kímélje meg a környezetünket. Hazánk 1990 óta 32 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását, ezáltal az energiafelhasználás 15 százalékkal csökkent, így reális az a célkitűzés, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges legyen" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter - külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter - külgazdasági és külügyminiszter
fotó: Fodor Regina

A petőházi cég fapellet gyártásával és kereskedelmével foglalkozik. A tüzeléstechnikában egyre inkább terjed ez a tüzelési forma. A „folyékony fa” a hőtermeléshez használt faforgácsból, fűrészporból vagy aprítékból (tehát biomassza-alapanyagból) előállított granulátum, melyet speciális pelletgyártó gépben, magas nyomáson préselnek össze. Mérete függ a gyártás során alkalmazott technológiáktól és a pellet alapjául szolgáló anyagoktól. Fenyő-, bükk- vagy tölgyfából, illetve ezek keverékéből áll. Magyarországon az elsők között 2008 decemberében indult el az üzem Petőházán 6.000 tonna éves kapacitással. A gyár 2020-as bővítésével, technológiai újításokkal a cég teljesítménye 10.000 tonna éves kapacitásra nőtt.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek