| 2020. március. 4. | 1 perc olvasás

Vérükkel segítettek a licisták

A 18. életévüket betöltött licistákat is várta a Vöröskereszt a Berzsenyi-gimnáziumban tartott kihelyezett véradáson. Csaknem félszázan nyújtották a karjukat először, de valószínűleg nem utoljára.

A diákok jó példát mutattak a Líceum tornatermében; a kihelyezett véradáson ők voltak túlnyomó többségben. A 18. életévüket betöltött fiatalok először regisztráltak véradóként, kíváncsian és türelmesen töltötték ki a kérdőíveket, várták, milyen vércsoportot állapítanak meg a szakemberek. Meglepődve, de örömmel vették, hogy a Vöröskereszt még ajándékkal is jutalmazza őket. Hátizsák, kitűző, könyvjelző, utalvány, toll és emléklap is járt az első véradóknak. A Vérellátó Intézet munkatársaitól pedig türelem és sok jó tanács érkezett a szelet csoki és az ilyenkor szükséges ivóvíz mellé.

–  A véradás rajta volt a bakancslistámon; egyrészt mert szeretek segíteni, másrészt mert félek a tűtől, és le akarom győzni ezt a rossz érzést. Itt hazai pályán vagyok, társakkal, talán így könnyebb lesz – mondta el várakozás közben a 12. D osztályos Horváth Júlia. Sikerrel, sőt, mosolyogva vette az akadályokat.

– A szüleim orvosok, tudom, mennyire fontos az egészségügyben, hogy mindig legyen elég vér. Bár én más pályára készülök, a segítő szemlélet nálam is erős. Nem is volt kérdés, hogy jövök-e vért adni. Ráadásul így, közösségben az első alkalom még nagyobb élmény – fogalmazott Schwanner Aliz a 12. A osztályból.

Az iskola igazgatóhelyettese, Horváthné Hartmann Rita elmondta, a Líceum évtizedek óta szervez véradásokat, s a nagykorú diákok mindig élnek is a lehetőséggel.

Legnépszerűbb cikkek