| 2021. július. 22. | 1 perc olvasás

Veszélyben az ÖGB magyarnyelvű tanácsadása

A minisztériumi támogatás megvonása az ÖGB Burgenland magyarnyelvű jogi tanácsadójának működését veszélyezteti, közölte csütörtökön írásos közleményében a szervezet. A magyarnyelvű tanácsadást több mint 100 ezer esetben vették igénybe az elmúlt 20 évben.

Az ÖGB Burgenland kétnyelvű szakemberei a munka- és a szociális jog területén segítik eligazodni ügyfeleiket. A telefonos és a személyes tanácsadás is ingyenes volt eddig. Az iroda kiemelt feladta, hogy segítse az Ausztriában munkát vállaló magyarokat jogaik érvényesítésében. "Ez a tanácsadás rendkívül fontos, és a jövőben is lehetővé kell tenni“ - követeli Andreas Rotpuller, az ÖGB tartományi titkára. Martin Kocher munkaügyi miniszter a minap jelentette be, hogy a Covid-krízissel együttjáró kiadások miatt az anyanyelvi projektek támogatásának megvonásával is spórol a kormány.

A támogatás megvonása az ÖGB Burgenland magyarnyelvű tanácsadó irodáját is veszélybe sodorja. Andreas Rotpuller elmondta, hogy a pandémia alatt végképp megmutatkozott az iroda jelentősége. A magyar munkavállalók főként a rövidített munkaidő, a határzárak és a szigorított határátlépés miatt keresték fel a tanácsadókat. Az iroda Facebook-oldalán található, folyamatosan frissülő bejegyzések alkalmanként akár 70.000 emberhez is eljuttottak. Csak a tavalyi évben több mint 10.000 ügyfél kapott ingyenes jogi segítséget az ÖGB irodájában. Burgenlandban a 100.000 foglalkoztatott közül mintegy 18.000 a magyar ingázó.

Borítókép; volksgruppen.orf.at

Legnépszerűbb cikkek