| 2019. július. 26. | 2 perc olvasás

Veszélyes a szökőkútban hűsölni!

Érthető, ha tomboló nyári hőség idején az emberek igyekeznek minden alkalmat megragadni, hogy kicsit lehűtsék magukat. Bár Sopronban nem szabályozza helyi rendelet a szökőkutak használatát, a szökőkutakban hűsölni több kockázattal jár mint azt első ránézésre gondolnánk. A szökőkutak belső részei és burkolatai nem emberi tartózkodásra lettek tervezve, így azok fokozottan csúszás- és balesetveszélyesek lehetnek.

- Talán nem mindenki tudja, de szökőkutak vize az ivókutakéval ellentétben nem alkalmas emberi fogyasztásra – emelte ki Fispán Andor, az AQUA-FILT Kft. kereskedelmi vezetője. - Természetesen a szökőkutak feltöltése is ivóvízzel történik, amelyet időközönként pótolnak és tesznek bele fertőtlenítő- és algásodásgátló szereket is. Azonban a szökőkutak esetén nem írja elő jogszabály a naponta többszöri vízminőség ellenőrzést és a fokozott 24 óránkénti karbantartást, ami a strandok esetében biztosítja a víz fürdésre való alkalmasságát – fejtette ki.

A fürdésre tervezett közösségi létesítményekre és azok üzemeltetésére a szökőkutaknál jóval szigorúbb előírások vonatkoznak annak érdekében, hogy a fürdőzők ne fertőzzék meg egymást, valamint az embertől függetlenül a vízben élő kórokozók se tudjanak elszaporodni.

- Fontos tudni, hogy a szökőkutak vizével nemcsak mi emberek érintkezünk, hanem a körülöttünk élő állatok, így kutyák, macskák és madarak is – világított rá a szakember. - Emiatt a szökőkutakat környezetükből a vízbe kerülő szennyeződések fokozott terhelésnek teszik ki. Ezért is különösen rossz ötlet például a szökőkútba kavicsot, homokot vagy faágakat dobálni, hiszen azon túl, hogy ez a vízgépészeti elemek eltömődését okozhatja, növeli a szökőkút vizében található szennyeződések mennyiségét – intett óva.

A szakember külön hangsúlyozta: a nagy hőségben felmelegedő, tápanyagokban gazdag víz tökéletes körülményeket teremt a kórokozók számára. - Ezek különböző bőrgyógyászati panaszokat, kötőhártya gyulladást, lenyelve emésztőszervi bántalmakat, hasmenést okozhatnak. A kánikulában, közterületeinken az ivóvizet kínáló közkutaknál érdemes felfrissülni. Ivókutakat Sopronban többek között a Fő téren, az Ógabona téren a Templom utcában és a Jereván lakótelepen találhatunk, ezen felül a Várkerületen két ivókút, míg a Deák téren négy ivókút áll a lakosság rendelkezésére – tudtuk meg tőle.  

Az ivóvíz vételi lehetőségekről részletesen tájékozódhatunk például a www.kozkutak.hu weboldalon, melynek adatai már mobiltelefonos applikáción keresztül is elérhetők.

Legnépszerűbb cikkek