| 2022. március. 10. | 2 perc olvasás

Veszélyes betegség a zöldhályog, kezeltesse időben!

Idén március 6. és 12. között rendezik meg a zöldhályog világhetét. A nemzetközi figyelemfelhívó kampány célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa a glaukóma betegséget, annak veszélyeit, valamint szűrési és kezelési lehetőségeit.

A glaukóma, vagyis a zöldhályog a vezető vaksági okok közé tartozik, annak ellenére, hogy a legkorszerűbb gyógyszerek a magyar betegek részére is rendelkezésre állnak. A betegség leggyakoribb formája gyógyíthatatlan, de korai diagnózissal, hatékony gyógyszeres kezeléssel, rendszeres orvosi ellenőrzéssel a látás akár egész életen át megőrizhető.

A zöldhályog a látóideg típusos, progresszív sorvadásával járó betegség csoport. Két leggyakoribb formája a nyíltzugú és a zártzugú glaukóma. Míg 40 éves korban nagyjából 2%-át érinti a lakosságnak, ez az arány 80 éves korra eléri a 10%-ot– fejtette ki Dr. Cseke István, a Soproni Gyógyközpont szemészeti osztályának osztályvezető főorvosa. A nyíltzugú a leggyakoribb glaukóma, ami egy alattomos betegség, hiszen nem fáj, nem jár kívülről látható elváltozással, legfeljebb az emelkedettebb szemnyomás hívhatja fel rá a figyelmet. A zártzugú zöldhályog már általában látványosabb tünetekkel, glaukómás roham képében jelentkezik. Mivel a betegség a látóideg károsodásával jár, vissza nem fordítható látásvesztést okoz. Ezt a folyamatot csak megállítani vagy megelőzni lehet, amiben kulcsszerepe van a szűrővizsgálatoknak. Ha például emelkedett szemnyomást tapasztalunk vagy gyanús a látóidegfő képe, akkor tovább vizsgálódunk. A gyógyításnál az a cél, hogy lejjebb vigyük a szemnyomást. Ez történhet gyógyszerrel, lézerrel vagy szükség esetén műtéttel – sorolja a kezelési lehetőségeket dr. Cseke István.

fotó:Soproni Gyógyközpont

Ha valakinek a családjában már fordult elő zöldhályogbetegség, ha az illetőnek magas a szemnyomása, rövidlátó, cukorbeteg, korábbi szemsérüléssel kezelték, ill. szteroid tartalmú gyógyszereket szed, annak mindenképpen indokolt a szűrése. A vizsgálat elvégzésével a még nem diagnosztizált betegek kiszűrhetők, célzott kezeléssel a látásuk megőrizhető. A betegséget speciális látótér vizsgálattal, illetve a látóidegfő szerkezetét elemző képalkotó rendszerrel térképezik fel. A Soproni Gyógyközpont szemészeti osztálya országosan is elismert a zöldhályog lézeres és műtéti kezelésében, amely a legmodernebb technikáknak köszönhetően kimagaslóan biztonságos is.

fotó:Soproni Gyógyközpont
​​​

Dr. Cseke István osztályvezető főorvos hozzátette, hogy a glaukóma-szűrőprogram mellett egy átfogó gondozó programot is kialakítottak. Ebben kezdeményezték a szemészettel foglalkozó szolgáltatók összefogását, hogy az alapellátással és a városi optikákkal együtt beazonosíthassák a kockázati csoportokba tartozókat.

 

Legnépszerűbb cikkek