Egyre többen követnek divatdiétákat, amik bizonyos ételtípusok teljes mellőzésére vagy egészségesnek vélt élelmiszerek fogyasztására ösztönöznek. – osztotta meg tapasztalatait Nagy Krisztina, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető dietetikusa. A jelenség veszélyeire kitérve elmondta: az egyoldalú táplálkozás ugyanolyan káros lehet, mint az ételek mennyiségét korlátozó diéták. Ha valaki folyamatosan ugyanazokat az alapanyagokat fogyasztja (például csak zöldséget, kizárólag szénhidrátmentes ételeket), annál hiánybetegségek léphetnek fel.
Egy új év kezdete valóban alkalmas lehet arra, hogy felülvizsgáljuk az életmódbeli szokásainkat. De reális, elérhető célokat kell megfogalmazni, és a táplálkozásra nem kihívásként tekinteni. Például törekedhetünk arra, hogy idén több zöldséget fogyasztunk. Ezt kivitelezhetjük úgy, hogy minden héten bevezetünk egy új idényzöldséget az étrendünkbe. A téli időszak alkalmas a káposztafélék, a hagymafélék és a száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse) felhasználására. Ezekből kiváló levesek, saláták, főzelékek készíthetők. A zöldségek fogyasztásával vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, növényi rostokhoz juthatunk, és úgy érezhetjük, hogy valóban tettünk az egészségünkért – javasolta Nagy Krisztina.
Amennyiben valaki akár egészségügyi okból, akár személyes elhatározásból úgy dönt, hogy valamilyen speciális étrendet szeretne követni, mindenképpen javasolt dietetikus felkeresése. A szakember olyan étrend összeállításában tud segíteni, ami biztosítja a szervezet egészséges működéséhez szükséges, létfontosságú tápanyagok bevitelét.