| 2021. január. 15. | 1 perc olvasás

Veszélyforrást jelentenek a fagyok

Sopronban is a szokásosnál hidegebb időre kell számítani a hétvégén. A megváltozott időjárási körülmények miatt a tüzelő-fűtő berendezések használatára is kiemelt figyelmet kell fordítani. Ebben az időszakban a befagyott tavak is komoly veszélyforrást jelentenek.

A hétvégén Sopron környékén is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A télies időjárás miatt a tüzelő és fűtőberendezések használatára is kiemelt figyelmet kell fordítani. A szén-monoxid mérgezést az eszközök megfelelő használatával és gyakori szellőztetéssel is megelőzhetjük. 

„A hidegebb időszakokban több tüzelőanyagot használunk. A tüzelő és fűtőberendezések mellett gyújtóanyagokat és éghető anyagokat se halmozzunk fel, mert a kipattanó szikrákból gyakran keletkeznek tűzesetek. A kályhákban és a kazánokban ne égessünk el szemetet és veszélyes hulladékot, mert ez károsítja a berendezést. A szén-monoxid mérgezéseket érzékelők beszerzésével és gyakori szellőztetéssel kerülhetjük el” – mondta Molnár Sándor a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. 

A téli hónapokban a befagyott tavak és vízfolyások is komoly veszélyt jelentenek. A szakember elmondta: a befagyott felületeket szórakozás és sportolás céljából is tilos használni.

"A hideg időjárás miatt előfordulhat, hogy kisebb fajta tavak, vízfolyások, halastavak is befagynak. Ezek a jégfelületek sportolásra nem alkalmasak. A Soproni járás területén nincs kijelölt sportolásra alkalmas jégpálya. A balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy komoly veszélyt jelent rámenni ezekre a felületekre" – hangsúlyozta a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.  

Utazás esetén meleg élelmet, telefontöltőt és megfelelő ruházatot is érdemes magunkkal vinnünk. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Baleset vagy műszaki hiba esetén fontos, hogy pontos és beazonosítható címet adjanak meg a közlekedők.

„A hidegebb hónapokban az idős emberek biztonságára is kiemelt figyelmet kell fordítani. Ha az utcán magatehetetlen emberrel találkozzunk akkor mindenképpen kérjünk segítséget, mert a hidegebb időjárás súlyos egészségügyi problémákat okozhat” – mondta Molnár Sándor a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. 

Legnépszerűbb cikkek