| 2020. március. 11. | 1 perc olvasás

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az egész ország területére

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a kormány döntéseit, amiket a koronavírus terjedésének megelőzéséért hoztak. Beutazási tilalom és ezzel kapcsolatban hatósági karantén lép életbe. Tilos lesz nagyobb tömegrendezvényeket tartani, és látogatni az egyetemeket. Iskolákat, óvodákat azonban nem zárnak be, hiszen, mint elhangzott: a gyermekek a legkevésbé veszélyeztetettek a betegség által. A schengeni határokon ellenőrzéseket vezetnek be.

A miniszter kiemelte: ezek az intézkedések bizonyos tekintetben a példátlanok a rendszerváltozást követő 3 évtizedben az országban. Mivel gócpontok alakulhatnak ki és a koronavírus okozta megbetegedések tömegessé válhatnak, ennek megelőzéséért döntött az operatív törzs és a kormány arról hétfőn, hogy veszélyhelyzetet hirdetnek az ország teljes területére, ami a legszélesebb jogosítványokat biztosítja a hatóságoknak.

Intézkedések röviden:

– beutazási tilalom lép életbe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. A magyar állampolgárok beléphetnek az országba, de hatósági karantén alá kerülnek, ennek értelmében a lakóhelyükről két hétig nem mehetnek el. Vonat, busz, és a repülőgép forgalmat leállítják ezekből az országokból.

– a schengeni határokon ellenőrzéseket vezetnek be

– intézmény látogatási tilalmakat rendelnek el az egyetemeken, csak távoktatás lehetséges

– a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvények megtartását megtiltják

– a Határtalanul programot felfüggesztik

– a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják

- a lejáró okiratokat nem szükséges megújítani a vészhelyzet lejártáig

Az intézkedések éjféltől lépnek életbe és visszavonásig érvényesek. A kormány célja, hogy mindent megtegyen a megelőzés érdekében.

Legnépszerűbb cikkek