| 2021. január. 27. | 1 perc olvasás

Vezessünk óvatosan az időjárás frontok idején !

A hirtelen bekövetkező időjárás-változások nagymértékben befolyásolhatják a közlekedésben résztvevők reakcióit. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívásában kiemelte: A hirtelen időjárási változások bizonyítottan hozzájárulnak a baleseti kockázat emelkedéséhez

A személyi sérüléses közlekedési balesetek tekintetében ez év januárjában folytatódik a kedvező tendencia, ami jelenleg közel egyharmados személyi sérüléses baleseti szám csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. Ez már nem mondható el a megyénkben történt halálos balesetekkel kapcsolatban, mivel idén sajnálatos módon már három eset is történt, amiben hatan vesztették életüket. Járművezető, utas, illetve gyalogos személy is elhunyt az idei évben. 

A fentiekre tekintettel a  Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság  felhívja minden közlekedő figyelmét, hogy az elkövetkezendő időszakban - az időjárási változásokat figyelembe véve - fokozott figyelemmel vegyenek részt a közlekedésben. Az elmúlt, illetve az előttünk álló időszakban markáns időjárási változások következtek/következnek be, a nagy hideg és a szinte tavaszias enyhe idő egymást váltogatja.

A hirtelen időjárási változások bizonyítottan hozzájárulnak a baleseti kockázat emelkedéséhez. Az elmúlt hétvégén a csütörtök-pénteki melegfronti hatásnak is betudhatóan pénteken 17 baleset következett - köztük egy halálos tragédia, három súlyos és két könnyű kimenetelű baleset-, míg szombaton négy, vasárnap mindössze egy anyagi kárral járó eseménynél kellett intézkedni.

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember érzékeny. Az érzékenység szintjei, valamint a kiváltott reakciók természetesen egyénenként eltérőek lehetnek. Eltérés mutatható ki többek között az életkor és a nemek tekintetében is. Általában igaz, hogy a fiatalokat az időjárás változásai kevésbé viselik meg.

Az életkor előre haladtával ugyanakkor egyre érzékenyebben reagálunk a frontokra, az időjárás-változásokra. Ennek oka, hogy idősebb korban a belső folyamatok lassabban játszódnak le, a test már nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, mint korábban. Alvási zavarok, idegesség kimerültség, feledékenység, levertség, depresszió, szív- és keringési zavarok, szédülés és légzési problémák léphetnek fel.

A közlekedési balesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az időjárás-változások, a meleg-, valamint hidegfrontok hatásaival, és mindenkor ennek tudatában közlekedjünk.

Figyeljünk tehát az időjárásra és egymásra is, előzzük meg a baleseteket, hogy több tragédia ne következzen be közútjainkon!

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek