| 2023. január. 27. | 1 perc olvasás

Vezetett túrák a csáfordi tőzikésben!

Február második felétől, a tavasz közeledtével egyre több érdeklődő keresi fel a csáfordi tőzikés erdőt. A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is több alkalommal szervez vezetett túrákat a gyönyörű fehér virágba borult erdőben.

Magyarország legnagyobb tőzikeállományával a Csáfordjánosfánál található Tőzike tanösvény büszkélkedhet. A „Répce erdeje” vagy más néven a „Tőzikés csáfordi erdő” a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik kiemelkedő értékekkel bíró keményfás ligeterdeje. Egyrészt táji szépsége és fekvése, másrészt kiemelkedő növényi értékei miatt már 1955-ben helyi természeti értékké nyilvánították. A hazánkban honos tőzikefajok védettek, a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) természetvédelmi értéke 5000 forint. Az erdő területe 21 hektár, ennek szinte minden szegletében ott ékeskedik ez a különleges növény. 

fotó: archív felvétel/ Szita Renáta

A tőzikék védelme érdekében a Fertő-Hanság Nemzeti Park az elmúlt években szigorított az erdő láthatóságán. A tanösvény teljes szakaszán gumicsizmában ajánlott közlekedni, mivel csapadékos időjárás esetén és a Répce áradásakor sár borítja az utat, de az egész erdő süppedékes, sáros talajú. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos, mivel a taposás elpusztítja a növényeket. A szabályszegés bírsággal jár, amely elérheti az 50 000 forintot is!

A Fertő-Hanság Nemzeti Park február 11-én, február 18-án és február 25-én is szervez túrákat, március 8-án pedig idén is megrendezik a nőnapi sétát a tőzikés erdőben. A találkozó Csáfordjánosfától Répceszemere felé, a tanösvény első táblájánál lesz. A programokra előzetesen az [email protected] e-mail címen, vagy a +36 30/1660950 telefonszámon tudnak jelentkezni.

fotó: archív felvétel/ Szita Renáta

A virágzás idejét nagyban befolyásolja az elhúzódó téli időjárás és a gyors felmelegedés, a Répce-folyó áradása pedig nehezíti a terület megközelítését. A szakvezetéses "tőzikés" túrákról és a terület járhatóságáról folyamatosan újabb információkat, részletes tájékoztatást olvashatnak a nemzeti park weboldalán!

Borítókép: archív felvétel/ Véghelyi Eszter 

Legnépszerűbb cikkek