| 2020. március. 25. | 2 perc olvasás

Videóüzenetből meríthetnek erőt a soproni idősek háza lakói

Videón és fényképeken keresztül is üzenhetnek hozzátartozóik a Szent Benedek Idősek Házában élő szeretteiknek. A kezdeményezés nagyon fontos támogatás az idősek számára, hiszen ezáltal a tilalmak ellenére is láthatják családtagjaikat, meghallgathatják biztató szavaikat, hasznos tanácsaikat.

A minden várakozást felülmúló népszerűségnek örvendő kezdeményezés ötlete a véletlennek köszönhetően fogant meg az otthon egyik alkalmazottjában. - Az utcán álltunk az otthon egyik lakójának hozzátartozójával, miután már kihirdették a látogatási tilalmat – kezdte így Filep Márk, a Szent Benedek Idősek Házának szociális munkatársa. - A családtag nagyon szeretett volna üzenni a bent élő édesanyjának. A kollégám arra gondolt, hogy ha már itt van, akkor ezt megtehetné videón keresztül is. Gyorsan rögzítettük a tíz másodperces felvételt, amit másnap bevittünk az idős hölgynek, aki nagyon örült ennek. Ebből a rövid kis ötletből táplálkozik ez a hivatalossá váló e-mailes megoldás, amely természetesen már elérhető a többi hozzátartozó számára is – fejtette ki.

Filep Márk, a Szent Benedek Idősek Házának szociális munkatársa
Filep Márk, a Szent Benedek Idősek Házának szociális munkatársa

A hozzátartozók üzenteikben legtöbbször arról adnak számot idős szeretteiknek, hogy jól vannak. Emellett buzdítják is őket, hogy a fontos szabályok betartásával vigyázzanak magukra, illetve kitartást kívánnak nekik – de nem feledkeznek meg az intézmény munkatársairól sem, akiknek rendszeresen megköszönik a szolgálatukat. Ezek az üzenetek fontos lelki adalékot jelentenek az otthonban élők és dolgozók számára egyaránt.  

- Nem tudjuk, hogy meddig tart még ez a veszélyhelyzet, amíg nem lehet látogatni a szépkorúakat és ők sem mehetnek ki – szögezte le Filep Márk. - Ezért most ránk, dolgozókra is sokkal nagyobb feladat hárul, hogy tartsuk a lelket az idősekben, hogy ha ennek vége lesz, ismét láthatják a hozzátartozóikat. Ez a kapcsolattartás lényegében ezt az időt rövidíti le, hiszen általa az otthon lakói láthatják, esetleg hallhatják is a szeretteiket. Ez hiteles és megnyugtató számukra. Bár mi ennél többet nem tudunk nekik nyújtani idebent, de ezzel a kezdeményezéssel megkaptuk a lehetőséget arra, hogy otthonosabbá tegyük az idősek ittlétét, ezáltal megkönnyítve a magunk munkáját is. Ezek pedig ebben a helyzetben elképesztően fontos tényezők – emelte ki.

Az intézmény minden hozzátartozótól hetente egy e-mailt vár a következő címre: [email protected]. A technikai feltételeknek megfelelően az üzenetekben 4-5 darab mobiltelefonnal rögzített fénykép, vagy egy, maximum egy perces videó lehet. Ezeket az intézmény dolgozói átadják a címzettnek.

Legnépszerűbb cikkek