| 2022. augusztus. 11. | 1 perc olvasás

Vigyázat csalók!

Újfajta telefonos trükkös módszerrel próbálnak pénzhez jutni a bűnelkövetők Győr-Moson-Sopron megyében. A telefonáló magát banki alkalmazottnak kiadva ejti tévedésbe a kiszemelt áldozatát.

Az anyagi javak biztonsága, illetve az áldozattá válás megelőzése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A trükkös elkövetők újfajta módszert használnak. Ennek lényege, hogy a bűnözők az áldozatukat telefonon hívják fel, és magukat banki alkalmazottnak adják ki, és elmondják, hogy a hívott személy bankszámlájához jogosulatlan hozzáférés történt. Tévedésbe ejtik áldozatukat azzal, hogy a számláról idegenek bizonyos pénzösszeget utaltak el. Hosszas beszélgetés során rábeszélik a sértettet, hogy a további – idegen által történő utalással járó – pénzvesztést meg lehet akadályozni egy letöltött (távoli asztali kapcsolat) programmal.

Amikor ezt a jóhiszemű számlatulajdonos megteszi, a csalók hozzáférnek a bankszámlához, ahonnét ezt követően csalárd módon szabadon különböző összegeket utalnak el.

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek, így a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan információkat is közölhetnek, amelyek valóban a bankszámlához is kapcsolódhatnak!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság legfontosabb tanácsai annak érdekében, hogy a csalók által kiszemelt személyek ne váljanak áldozattá:  

  • Ne döntsenek egyedül, minden esetben kérjenek egy kis időt, és azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!
  • Legyen gyanús, ha telefonon, SMS üzenetben, e-mailen vagy közösségi oldalon kérik az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavát vagy PIN-kódját
  • A pénzintézetek e-mailben, telefonon, SMS-ben soha sem kérnek jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat!
  • Hívják fel a bankot, amelyre az ismeretlen telefonáló hivatkozik!
  • Soha ne telepítsen olyan programot számítógépére vagy telefonjára, amit nem ismer, különösen ismeretlen kérésére!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek