| 2023. január. 13. | 1 perc olvasás

Vigyázat, ne dőljön be a kamuszeretőknek!

Egy soproni nő elhitte, hogy csak ő tud segíteni bajba jutott online udvarlójának, de nagyot tévedett.

A Soproni Rendőrkapitányságon több olyan esetben is folytatnak büntetőeljárást, amikor érzelmi szálakat kihasználva okoztak több millió forintos kárt az online elkövetők.

Egy a közelmúltban megtörtént esetben összesen közel 10 millió forintot utalt el egy soproni nő a közösségi oldalon megismert udvarlójának. A férfi néhány üzenetváltás után szerelmet is vallott, majd különböző ürügyekkel pénzt kért a hölgytől, aki egészen addig fizetett, amíg elfogyott a megtakarítása.

Az ilyen esetek tipikus példája, hogy álprofil mögé rejtőzve, fordítóprogram segítségével lépnek kapcsolatba egy internetes oldalon a csábítók az őket visszajelölő áldozatukkal. Jellemzően egy idegen országban, gyakran a tengerentúlon élő, megbízható hátterű férfinak adják ki magukat. Némi üzenetváltás után szerelmet vallanak, majd valamilyen ürügyre - mint például megromlott egészségügyi állapotukra, lakhatási gondjaikra, tűzesetre, egyéb megélhetési problémákra – hivatkozva sürgősen pénzt kérnek. Gyakori módszerük az is, hogy azt állítják, hogy szeretnének találkozni a csőbe húzott nővel, de ahhoz, hogy meglátogassák, vagy akár feleségül vegyék állítólagos szerelmüket, szükségük van annak anyagi segítségére – ismertette az elkövetői módszereket Babella-Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

fotó: illusztráció 

A valóságban a kamuszerető folyton újabb és újabb átutalásokat kér áldozatától, amíg az ki nem fogy pénzéből vagy rá nem jön a turpisságra. Ha az átvert nő gyanút fog, vagy nem hajlandó tovább finanszírozni az egyre átlátszóbb "problémák" megoldását, egyszerűen felszívódik. Ezek a csalók azzal operálnak, hogy érzelmileg függővé teszik az áldozatukat. Fontos, hogy az ilyen jellegű online vallomásoknak sohase dőljünk be. Az mindenképpen gyanús, hogyha egy online kapcsolat túl gyorsan fordul ismerkedésből szerelembe! A legfontosabb, hogy ne utaljunk pénzt senkinek, akit nem ismerünk személyesen.  Az effajta ismerősnek jelöléseket legjobb, ha haladéktalanul letiltjuk – osztotta meg tanácsait az őrnagy.

Borítókép; illusztráció 

Legnépszerűbb cikkek