| 1 perc olvasás

Vigyázzon, átverhetik!

A Győr-Moson-Sopron vármegyébe érkezett feljelentések alapján az utóbbi időben az elkövetők többször nemlétező csomagok vagy adategyeztetés miatt küldtek banki adatokat kérő SMS-eket, vagy az online piactéren árult holminkat szerették volna megvenni, amihez szintén bankkártyaadatokat kértek. A csalók több esetben banki ügyintézőnek adták ki magukat, és azt ígérték, hogy „biztonságba helyezik” a számlán lévő pénzt.

A Győr Moson Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Ha valakit a bankja nevében hívnak fel és adatokat kérnek tőle, tegye le a telefont, és ő maga hívja vissza az ügyfélszolgálatot.
  • Soha ne mentsük el a személyes és pénzügyi adatokat online fiókokban, böngészőkben. Bár körülményesebb minden egyes alkalommal például jelszószéfből előhívni az adatokat, ez sokkal biztonságosabb eljárás. Online vásárláskor érdemes virtuális kártyát használni fizetéskor, amire mindig csak a vásárlás előtt töltsünk fel annyi pénzt, amennyit éppen kifizetünk.
  • Ne engedje sürgetni magát: például a blokkolt csomagra hivatkozó SMS esetén tegye fel azt a kérdést önmagának, hogy vár-e bárkitől csomagot külföldről? Minden kattintás előtt mérlegelje, hogy van-e bármi gyanús az üzenetben, legyen az a feladó, a link furcsasága vagy a szokatlan nyelvi fordulatok.
  • Alapvető biztonsági előírás az is, hogy senki ne nyisson meg mellékletet ismeretlen feladótól, illetve a közösségi média felületeken vagy csevegőkben is gondolkodjanak el, mielőtt bármilyen hivatkozást megnyitnának.

Legnépszerűbb cikkek