| 2021. május. 6. | 1 perc olvasás

Vigyázzunk a kis őzgidákra!

A hetekben születnek meg az őzgidák, ezért fokozottan figyeljünk, ha természetben járunk, főleg ha kutyával tesszük mindezt.

A jó idő beköszöntével egyre többen kirándulnak a Sopron környéki erdőkben. A természetrjárók a kijelölt turistaútvonalak közelében is találkozhatnak gidákkal. A születésük utáni első hetekben az anyjuk elfekteti, elrejti őket, mivel még nem tudják őt követni. A kis állatok igyekeznek mozdulatlanok maradni, míg várják anyjukat. Ilyenkor szigorúan tilos megérinteni, megsimogatni őket, mert az ember szaga el fogja riasztani az anyaállatot, és az nem gondozza tovább őket, így éhen pusztulnak.

A kutyatulajdonosok felelős hozzáállása is nagyon fontos, lehetőleg pórázon sétáltassák a kutyáikat, mert ha az állat megtalálja a fűben lapuló gidát, ugyanúgy megpecsételheti a sorsát.

A legfontosabb, hogy ne zavarjuk az állatokat, ne menjünk a közelükbe, és semmiképp ne érintsük meg őket! Ha valaki mégis a megmentésükön gondolkodik, ne felejtse el, hogy az jogilag lopásnak minősül, hisz a természetben vadon élő állatok az állam tulajdonát képezik.

Címkék: őzgida

Legnépszerűbb cikkek