| 2021. október. 20. | 1 perc olvasás

Vigyázzunk idős hozzátartozóinkra!

Minden család életében sokkot okoz, amikor nem találják otthon a nagyszülőt...

Az elmúlt időszakban többször is kaptunk bejelentést idősebb családtag eltűnéséről – mondta el Babelláné Lukács Katalin c.r. őrnagy a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. Tegnap egy 79 éves bácsit kellett keresnünk, aki nem került haza. Szerencsére a bejelentést követően viszonylag hamar rátaláltunk, de semmiképpen sem lennék azoknak a rokonoknak a helyében, akiknek ezt a bizonytalansággal teli időszakot át kellett élniük. Hogy minimálisra csökkentsük annak az esélyét, hogy ilyen vagy ehhez hasonló eset előforduljon a családunkban, érdemes pár alapvető óvintézkedést megtennünk – tanácsolta az őrnagy. 

Amennyiben még nincs, vegyünk szépkorú hozzátartozóinknak egy egyszerű, könnyen használható mobiltelefont. Tanítsuk meg ennek a használatát, programozzunk be a legközelebbi családtagok számait, amiket kis képes ikonnal is elmenthetünk. Adjunk meg egy úgynevezett "ICE" számot, ami vészhelyzet esetén hívható. Kérjük meg őket, hogy a telefont mindig vigyék magukkal, még akkor is, ha csak rövid időre mennek el otthonról, és akkor is, ha nem tudják használni. Érdemes valamilyen készülékkereső alkalmazást is telepíteni, amivel a mobil helyzetét lehet könnyen megállapítani.
Fontos, hogy egyeztessük velük a napi programot, alakítsunk ki rendszeres napirendet, hogy tudjunk egymásról. Hova megy, mikor jön, stb.

Lehetőség szerint ne engedjük el őket egyedül se az orvoshoz, se valamilyen hivatalba. Ezeken a helyeken gyakran feszült helyzet alakulhat ki, ami miatt bizonytalanságba, pánikba eshetnek, és ennek következtében zavartan viselkedhetnek, akár el is tévedhetnek.

 

illusztráció
illusztráció
fotó: police.hu

Borítókép; illusztráció; forrás:police.hu 

Legnépszerűbb cikkek