| 2023. december. 2. | 1 perc olvasás

Világelső a Soproni Egyetem e-hulladék-kezelési módszere!

A világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül a nemzetközi dobogó első helyére rangsorolták az UI GreenMetric versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék-gyűjtését és a hulladékkezelést bemutató pályázatát.

A Soproni Egyetem számos fenntarthatósággal kapcsolatos elismerés és nívódíj birtokosa. A tavalyi évben elnyerte az ENSZ Környezetvédelmi Programja által is támogatott, Egyetemek és Főiskolák Környezetvédelmi Szövetsége (EAUC) által gondozott Nemzetközi Zöld Talár Díjat a „2030 Climate Action” kategóriában, de arany fokozatú minősítéssel szerepel az UI GreenMetric fenntarthatósági világrangsorban is. 2022-től már a 3. legzöldebb hazai egyetemként tartják számon.

A felelős fogyasztás, fenntartható ellátási láncok, a természetpozitív működés és a biodiverzitás-védelem ökológiai szemléletű megközelítése mindig is jellemezte a Soproni Egyetemet. Ennek a tudatos attitűdnek egy újabb világszintű elismerése az UI GreenMetric által meghirdetett E-hulladék Kampányban való 1. helyezés elérése. 

Európa első helyen áll az egy főre jutó e-hulladék keletkezése terén. A Waste Electrical and Electronic Equipment Forum (WEEE) nemzetközi nonprofit szervezet szerint „az Európai Unió egy-egy háztartásában átlagosan 74 elektronikai cikk található, ezek közül 17 hever használatlanul a fiókokban és a szekrényekben” (fejhallgatók, kábelek, merevlemez, okostelefon stb.).

fotó: Soproni Egyetem 

A Soproni Egyetemen folyamatos szemléletformáló tevékenységgel, illetve kutatásokkal is támogatjuk ezen az innovatív területen a fejlődést, mindezt a hulladékhierarchia, a 3R (csökkentés, újrahasználat, újrahasznosítás) és a körkörös gazdasági modell elveit figyelembe véve. Az egyetem polgársága körében attitűdvizsgálatokat végzünk annak érdekében, hogy az elvárásoknak még hatékonyabban tudjunk megfelelni.

A Soproni Egyetem számára kiemelten fontos, hogy az e-hulladékokra inkább úgy tekintsünk, mint értékes másodnyersanyagokra, ezért azok szelektív gyűjtése elsődleges. Az egyetem felelős és elkötelezett az e-hulladék-keletkezés megelőzése és a keletkezett e-hulladékok elkülönített gyűjtése iránt. A szakszerű szállítást, ártalmatlanítást csak engedéllyel rendelkező hulladékkezelő részére történő átadással biztosítja (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.). Az e-hulladékokról nyilvántartást is vezet.

Részletek az eredményekről az UI GreenMetric Facebook-oldalán: 

https://www.facebook.com/UIGreenMetricWUR/posts/pfbid08cFhM5PELiXBuPK1E6m3FtpkFtAA8yrdVyRjNS3AXSbTZqc3hq39pXL7xXh8JdWil

Borítókép; Soproni Egyetem 

Legnépszerűbb cikkek