| 2019. június. 19. | 1 perc olvasás

Világhírű lett a Fertő-parti magányos figyelőtorony

Egy hosszú évek óta magányos határőr-figyelőtorony emelkedik a Fertő-parton. Ez az építmény immáron nemzetközi hírnek örvend, ugyanis a Natonal Geographic tudósításában is méltó helyet kapott.

- Ezek elsősorban szolgálati helyek voltak, amelyekről a terepet figyelték a határőrők - emelte ki Keresztes Csaba, a Határőr Hagyományőrzők Baráti Társaság elnöke. - Olyan helyekre tették ezeket, ahol a domborzati viszonyok indokolttá tették a jelenlétüket. Sopron környékén több méretben voltak jelen, voltak kisebbek, például a Fertő tó szigetein, azonban akadtak olyanok is, amelyek négy emeletnyi magasságba tornyosultak. Ilyenekkel főleg az erdős területeken találkozhattak az arra járók, ugyanis az ott lévő határőr-figyelőtornyoknak a lombkoronaszint fölé kellett emelkedniük - fejtette ki.

Képeinken a soproni Rondella mellé helyezett határőr-figyelőtorony látható
Képeinken a soproni Rondella mellé helyezett határőr-figyelőtorony látható

Keresztes Csaba még egy különlegességet is megosztott a tornyokkal kapcsolatban: ha vihar kerekedett a környékükön, azonnal le kellett menni róluk, ugyanis villámveszélyesek voltak. Ilyen toronnyal Sopron környékén mindmáig találkozhatunk - igaz, ezek természetesen már hosszú évek óta nem töltik be eredeti funkciójukat.

Egy ilyen építményről, a vasfüggönyről, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Park több különlegességéről is beszámol a National Geographic cikke

Borítókép forrása: Hansag NP, solar-powered boat on Lake Ferto (copyright Norbert Horvath) (8)_HR_HR_WEB

Legnépszerűbb cikkek