| 2021. október. 4. | 2 perc olvasás

Világszerte érdeklődéssel figyelik a magyar családtámogatási modellt

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb témáját a magyar kormány családvédelmi programja szolgáltatta, illetve azok a gazdasági intézkedések, melyek a nemzeti konzultáció nyomán születtek. A témáról Deák Dániel politológust, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét kérdeztük.

- A kormány a 2010-es kormányváltás óta egy olyan családtámogatási rendszert alakított ki, és bővít folyamatosan, amelynek az öt legfontosabb célkitűzését Orbán Viktor is megfogalmazta: legyen gazdasági előny a gyermekvállalás, saját otthona legyen minden egyes családnak, az édesanyáknak ne jelentsen terhet a gyermekvállalás a karrier terén sem, családbaráttá kell tenni az országot minden területen, illetve jogi alapon is támogatni kell a családokat és azokat a kedvezményeket, amik nekik járnak – összegezte a vezető elemző. - Ezeknek az intézkedéseknek már látszik az eredménye: a házasodási kedv nő, csökken a válások száma, és a gyermekvállalási kedv is folyamatosan nő az országban – tette hozzá Deák Dániel.

- A Demográfiai Csúcs is megmutatta, hogy a világ minden tájáról érdeklődéssel figyelik a magyar családtámogatási modellt. Azt tapasztaljuk, hogy sok kormányzati tanácsadó, akár pártok szakértői is tanulmányozták a családtámogatási rendszert, és igyekeznek egy-egy elemét otthon megvalósítani. Ferenc pápa is dicsérő szavakat fogalmazott meg Orbán Viktorral történt találkozóját követően, és elismerően szólt egyebek mellett a családtámogatási rendszerről is - részletezte a politológus.

A teljes beszélgetést Mozaik című műsorunkban láthatják:

- Gyorsan visszanyerte az erejét a magyar gazdaság, fontos, hogy a társadalom széles csoportjai is érezzék ezt. Ennek megfelelően jövő év februárjában egy átlag bért kereső szülő több mint 800 ezer forintot fog visszakapni; az elvált szülők is kapnak, az EKHO-sok is kapnak, a vállalkozók is. Tehát nemcsak arról van szó, hogy a normál munkabérrel rendelkező emberek kapják vissza ezt az SZJA-összeget, hanem gyakorlatilag mindenki, aki szülő ma Magyarországon. Ez közel kétmillió embert érint és nagyjából 600 milliárd forintról van szó. Egy család esetében milliós összeget jelenthet, emellett azt se felejtsük el, hogy nemcsak a családosokat támogatja a kormány, hanem ott vannak a nyugdíjasok is. A 13. havi nyugdíjat várhatóan jövő évtől teljes egészében visszaépítik, van nyugdíjprémium, nyugdíjemelés, és emellett a fiatal korosztálynak ott van a 25 évalattiaknak juttatandó SZJA-mentesség, ami szintén tízezreket jelent egy átlag diákmunkás vagy akár 25 év alatti, de már normál foglalkoztatottsági rendben dolgozó ember számára – hívta fel a figyelmet a gazdasági lépésekre Deák Dániel.

Borítókép: illusztráció

Forrás:pixabay

Legnépszerűbb cikkek