| 2023. szeptember. 15. | 1 perc olvasás

Világszínvonalú űrkutatási infrastruktúra létesült Fertőbozon

Hazánkban eddig megvalósíthatatlan geofizikai, űrkutatási, kőzettani, biológiai és orvostudományi kutatások és alkalmazások elvégzésére nyílik lehetőség annak az új, mágnesesen árnyékolt laboratóriumnak a megnyitásával, amelyet Fertőbozon adtak át pénteken. A több mint 400 millió forintos kormányzati támogatásból megvalósuló projekt eredményeként egy világszínvonalú kutatási infrastruktúra nyílt meg a magyar kutatók számára.

A laboratóriumot a Magyar Kutatási Hálózat két kutatóhelyének, a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézetnek és a Wigner Fizikai Kutatóközpontnak a konzorciuma hozta létre azzal az elsődleges céllal, hogy ott geofizikai méréseket végezhessenek, szimulálják az űrbéli mágneses körülményeket, űreszközök mágneses tisztaságát vizsgálhassák, illetve űrkutatási műszereket fejlesszenek. A fenti elsődleges célokon túl a laboratórium nyitott minden olyan tudományos és technológiai fejlesztés számára, amely alacsony terű, mágnesesen tiszta környezetet igényel.

fotó: Griechisch Tamás

A létesítmény átadóján jelen volt dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, valamint Wesztergom Viktor, a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet igazgatója is. 

fotó: Griechisch Tamás
Ebben az épületben olyan speciális anyagtudományi és mérési vizsgálatokat lehet végrehajtani, amelyekre máshol nincs lehetőség. A magyar tudósok által kiépített mérési rendszer egyedülálló Európában és a világon is

– hangsúlyozta dr. Ferencz Orsolya.

fotó: Griechisch Tamás

A laboratórium elhelyezkedése biztosítja a lehetséges maximális elektromágneses zavarmentességet, hiszen a Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium a Fertő-Hanság Nemzeti Park ölelésében, vastag üledékes kőzetrétegek tetején, geofizikailag nagyon csendes környezetben fekszik.

fotó: Griechisch Tamás

A laboratórium elkészültével egy új, világszínvonalú kutatási infrastruktúra vált elérhetővé a magyar kutatók számára. Ez a lehetőség megkönnyíti hazánk számára a nemzetközi kutatási projektekben való részvételt is.

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek