| 2017. július. 14. | 4 perc olvasás

Világsztár jazzmuzsikusok érkeznek a barlangszínházba

Stanley Jordan, a nemzetközi jazzélet sztárgitárosa, zeneszerzője koncertezik szeptember 30-án a fertőrákosi barlangszínházban. Világpremierként játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz chílei Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal.

A négy remek zenész először muzsikál együtt ilyen formációban, ezért világpremiernek számít a közös fellépésük. Az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve hoznak létre izgalmas zenét a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére. Különleges produkciókkal is készülnek, többek között Bartók Béla- és Jimi Hendrix-művet is játszanak egyedi feldolgozásban.   

Stanley Jordan kimondottan az egyedülálló barlangszínházi helyszín miatt vállalta, hogy eljön Magyarországra. Tavaly járt először nálunk, ekkor már játszott együtt Horváth Kornéllal. A mások által is használt speciális, úgynevezett „touch”, azaz érintésre épülő játékot Stanley Jordan zsenialitása és virtuozitása egy magasabb szintre tökéletesítette, így alakult ki a rá jellemző "tapping" technika. Párhuzamosan tud dallamot és akkordokat játszani - ami a függetlenítésnek egy  hihetetlen szintű birtoklását mutatja nála. Sokszor játszik egyszerre két különböző gitáron, vagy akár gitáron és zongorán. Nála ez a lenyűgöző technikai tudás ugyanolyan szintű művészi kvalitással és kreativitással párosul, zenéjéből melegség és érzékenység árad, mely a világ bármely pontján magával ragadja a közönséget.

Hat kontinens több mint hatvan országában lépett már fel. Olyan nagyszerű zenészekkel játszott, mint Art Blakey, Richie Cole, Stanley Clarke, Kenny Rogers, Kevin Eubanks és Dizzy Gillespie. Elkötelezetten hisz abban, hogy a zenére mint művészeti, spirituális, sőt egészségmegőrző szereplőre is tekinthetünk. Több évtizede foglalkozik zeneterápiával, amiből az Arizona State Universityn szerzett mesterfokozatot. Turnéi során gyakran látogat el iskolákba, kórházakba az American Music Therapy Association művész-szóvivőjeként, és tart előadásokat, bemutatókat a zene gyógyító alkalmazásáról.

Stanley Jordan
Stanley Jordan

A fertőrákosi koncerten itt lesz vele a színpadon a világ egyik legnagyobb basszusgitáros virtuóza, zeneszerzője, sztárja, a chilei származású Christian Galvez, akit technikai tudása, egyedi, zseniális játéka miatt a mainstream és fúziós jazz nagy alakjához, Pat Martinóhoz hasonlítanak. Eddig 13 lemeze és három dvd-je  jelent meg. A műfaj legnagyobbjai között emlegetik a nevét, a kritikusok „basszusgitáros géniuszként” is jellemzik, aki úgy bánik hangszerével, a húrokkal, mintha az egy szólógitár lenne. Modern zenei nyelve mellett páratlan víziókat, témákat játszik harmóniára törekedve. John Patitucci és Stanley Clarke is hatással volt muzsikájára.  Játszott több formációban, a nemzetközi jazzélet nagy egyéniségeivel, turnézott a világ szinte minden táján, körbeutazta a Földet, a Christian Galvez Quartettel is sok helyen fellépett. Tanít, létrehozta  Escuela Superior de Jazz iskolát, írt különleges szimfonikus művet, amelyet latin-amerikai országokban fesztiválokon játszottak. Az ő magyarországi fellépése is különlegességnek számít.


Christian Galvez

Horváth Kornél, akit  2016-ban a világ legjobb ütőhangszeresének választott a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldala, a Musicradar.com egy szavazás után, gyakorlatilag hazatér erre a koncertre, hiszen lövői születésű. Ő nagy ajándéknak tartja azt, hogy Stanley Jordanékkal együtt így találkozhat a közönséggel.   

A Kossuth-díjas Horváth Kornél  jellegzetes arca, alakja a magyar zenei életnek. Legalább ötszáz lemezen szerepelt eddig, ezt kevesek mondhatják el magukról. A kortárs szerzeményektől, a népzenén, a rockon, a könnyű- és komolyzenén át egészen a jazzig terjed az albumok műfaja, amelyeken lehet hallani jellegzetes játékát.

A hazai zenei élet legnagyobbjai mellett színpadra lépett, koncertezett olyan világsztárokkal, mint Al Di Meola, Alegre Corea, Randy Brecker, Tony Lakatos és Stanley Jordan. Ötvenféle ütőhangszeren játszik egyedi, általa kifejlesztett stílusban, amikor nemcsak a tenyere belső felületével üti a hangszert, hanem a kéz külső részét is használja, egészen a körmökig.  A játéka elsősorban a ki- és visszafordításokból áll, a hangszerei így a megszokottól eltérő módon szólalnak meg. Számtalan helyen muzsikált már a világban, turnézott szinte minden földrészen.

Horváth Kornél
Horváth Kornél


A fertőrákosi zenei négyes negyedik tagja a ma már Londonban élő Dörnyei Gábor, a hazai könnyűzenei és ütősélet egyik meghatározó személyisége. Itthon közreműködött arany- és platinalemezeken, a Walt Disney Co. stúdiófelvételein, kiadott két sikeres multimédiás szólóalbumot, valamint egy koncert DVD-t. Londonban játszott a  West End egyik legrégebben, 10 éve telt házzal futó Queen - We will rock you darabjában, és tagja volt a Michael Jackson életéről szóló, világszerte turnézó Thriller Live musical csapatának. Jelenleg a londoni Kortárs Zeneművészeti Akadémián tanít, és egyben az egyik legnépszerűbb dobtanár.  Európa legnagyobb zenei iskoláiban tart dobos mesterkurzusokat, Andy Whitmore-ral, az Atomic Kitten, a Kool and the Gang és Dannii Minogue producerével dolgozik együtt. Napjainkban London egyik legkeresettebb stúdiózenésze.

A négy kiemelkedő muzsikus ebben a felállásban először játszik együtt a fertőrákosi barlangszínházban.

Dörnyei Gábor
Dörnyei Gábor

Legnépszerűbb cikkek