| 2020. április. 5. | 1 perc olvasás

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

Vasárnap megkezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények.

Hagyományosan a virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik. A hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek fogadták Jézust.

Idén a koronavírus-járvány miatt nem lesznek körmeneteket, és „hasonlóan az elmúlt napokhoz, a hívek fizikailag nem, csak lélekben és imádságban tudnak belekapcsolódni a szentmisébe” – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

Hozzátették: ez a leegyszerűsített, ünnepélyességétől megfosztott liturgikus keret ugyanakkor jobban tükrözi, hogy virágvasárnap a liturgiában ismert elnevezése szerint az „Úr szenvedésének vasárnapja”. A virágvasárnapi szentmisén ugyanis már elhangzik Jézus szenvedéstörténete.

A virágvasárnappal kezdődő nagyhét az egyházi év leggazdagabb időszaka. Az egyház kifejezi hitét, hogy a dicsőséges bevonulás a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, elhozva számunkra a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja – áll a közleményben.

Virágvasárnapi szentmisét közvetít a Sopron TV 10 órától élőben. A közvetítés weboldalunkon és YouTube csatornánkon is elérhető lesz.

Legnépszerűbb cikkek