| 2018. november. 16. | 3 perc olvasás

Virilisták, mesterek és mecénások ünnepe

Virilistáit köszöntötte Sopron pénteken, Lackner Kristóf születésének 447. évfordulója alkalmából. A nagyformátumú polgármesterre emlékezve, a város legnagyobb adófizetői, valamint mecénásai részesültek elismerésben a Liszt-központban tartott ünnepségen.

A virilista hagyományt 1996-ban, az országban elsőként Sopronban élesztette újjá a Kereskedelmi és Iparkamara, így kívánta megköszönni a legnagyobb adózóknak, hogy kiemelkedően veszik ki részüket a közterhek viseléséből. A hagyomány azóta is virul. Idén több, mint 100 egyéni vállalkozó és gazdasági társaság vehetett át elismerést a pénteki ünnepségen Dr. Fodor Tamás polgármestertől és Dr. Simon István alpolgármestertől

Az önök és alkalmazottaik munkájával működik, fejlődik a város. Köszönjük, hogy rengeteg embernek adnak kenyeret, megélhetést- szólt a virilistákhoz Dr. Simon István Sopron alpolgármestere. - A város nagyra tartja, hogy az ifjúság képzésében is részt vállalnak, fejlesztik és működtetik a várost, az árutermelésben, a szolgáltatásban, a fuvarozásban, az építkezésben, a mezőgazdaságban, és még számos területen. Teszik ezt úgy, hogy több fronton harcolnak: eleget tesznek a megrendelőknek, megbírkóznak a versenytársakkal, a bürokráciával. Önök valamennyien átlagon felül teljesítenek-emelte ki Dr. Simon István.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Mecénás Díjat is az ünnepségen adták át. A díjjal minden évben a Sopronban élő és Sopronért dolgozó személyiségek, vállalkozások munkáját ismeri el a köztestület. Az idei évben a Mecénás díjakat a Soproni Lions Club és Dr. Komornoki László, a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány kuratóriumi elnöke kapták.


fotó: Griechisch Tamás

A szintén a kamara által alapított Lackner Kristóf-díjjal a soproni kötődésű, Sopronért és a régióért maradandót alkotó, országos szintű gazdasági tevékenységet végző személyiségek munkáját köszönik meg. Lackner- díjat idén Firtl Mátyás Sopron és környéke korábbi országgyűlési képviselője vehetett át. Firtl Mátyás köszönetet mondott a soproniaknak, hogy segítették útján és azért, hogy mindvégig a városért dolgozhatott.


fotó: Griechisch Tamás

Mestereket is avattak az ünnepségen. Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: 13 fodrász és 8 kozmetikus kapott mesteroklevelet. 


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Az idei évben elsőként adtak át 100.000 Ft-os ösztöndíjakat a szakképzésben résztvevő, nehéz sorsú de kiemelkedő tanulmányi átlagú és a közösségért is tevő diákoknak. A díjazottak: SSZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolájából Horváth Dzsenifer Klementina (szakács tanuló), SSZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziumából, Szeidl Simon (gép forgácsoló), SSZC Handler Nándor Szakképző Iskolájából Kusics Fanni (női szabó) és Fehér Balázs (kőműves és hidegburkoló).

A négy tanuló ösztöndíját a tavalyi évben, Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ajánlotta fel a Sopron díszpolgára cím átvételekor, most pedig személyesen is köszöntötte a diákokat. Dr. Parragh László elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetés volt számára, amikor Sopron díszpolgárává választotta.

Úgy járok a világban, mint Sopron tiszteletbeli nagykövete. Igyekszem azon munkálkodni, hogy a városnak mindíg csak jobb legyen - emelte ki az elnök. - Ehhez a célkitűzéshez kapcsolódik az ösztöndíj alapítása is, hiszen vallom, hogy a nehéz sorsú fiatalok előnyt is kovácsolhatnak helyzetükből egy kis segítséggel. Szorgalmuk, kitartásuk mindig megtérül - tette hozzá Dr. Parragh László. 


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepség pohárköszöntővel zárult, ahol Dr. Fodor Tamás polgármester sikeres éveket kívánt a gazdaság szereplőinek, akiknek sikerei nem csak a cégeket, de Sopront is szolgálják. Az ünnepségen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és több önkormányzati képviselő is.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek