Virilistákat köszöntöttek, mestereket avattak

Lackner Kristóf, Sopron legendás polgármestere születésének évfordulója alkalmából a város legnagyobb adófizetőit - a virilistákat – köszöntötték pénteken a városháza dísztermében. Idén több mint 100 egyéni vállalkozó, illetve gazdasági társaság vehetett át elismerést, valamint átadták a rangos Mecénás- és Lackner-díjakat, és mestereket is avattak.

A virilista hagyományt 1996-ban az országban elsőként Sopronban élesztette újjá a Kereskedelmi és Iparkamara partnereivel együtt azzal a céllal, hogy megköszönjék a legnagyobb adózóknak, hogy nagymértékben kiveszik a részüket a közterhek viseléséből.

Idén több mint százan érdemelték ki a virilista oklevelet, amelyet Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián polgármester és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője nyújtott át a legnagyobb adózóknak. A város polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: fontos megemlékezni azokról, akik önzetlenül tesznek a közösségért.

- Mi, soproniak mindig is büszkék voltunk nagy elődeinkre. Azokra a férfiakra és asszonyokra, akik munkájukkal, elhivatottságukkal a város és a közösség javát szolgálták. Ezen elődeink közül is kiemelkedik Lackner Kristóf polgármester személye, aki rendkívül vészterhes, háborús időkben vezette Sopront.  Valóban Sopronért élt és Sopronért halt, melyet végrendelete is hűen tükrözött. Lackner Kristóf nevét és emlékét azóta a város több pontján őrizzük. De talán ennél is fontosabb, hogy szellemisége évszázadok óta velünk él. Ma már több mint negyedszázados hagyomány az is, hogy születése évfordulóján a virilistákat ünnepeljük.
Azokat a soproni vállalkozókat és gazdasági társaságok vezetőit köszöntjük, akik városunk legnagyobb adófizetőiként jelentős mértékben hozzájárulnak Sopron mindennapi működéséhez és fejlődéséhez – emelte ki a polgármester -  Önök munkahelyeket és értéket teremtenek. Mindez tiszteletreméltó teljesítmény mindannyiunk számára, amit városunk és a magyar kormány is nagyra értékel – tette hozzá.

fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila beszédében hangsúlyozta, hogy a covid járvány után most a háborúnak köszönhető energiaválságot mindenki a saját bőrén tapasztalja. – A soproni cégek, virilisták adóforintjaira még soha nem volt ekkora szüksége a városnak az idei vagy jövő évi költségvetéshez. Azt gondolom, hogy az önök innovatív küzdése, kitartása, szorgalma ebből a válságból is ki tudja hozni vállalkozásainkat és a térséget. Nehéz időszak előtt állunk, de biztos vagyok benne, hogy át tudjuk vészelni – mondta el.

fotó: Griechisch Tamás

 

 Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően új mestereket – kőműveseket és villanyszerelőket - is felavattak. – 27 éve köszöntjük a virilistákat – kamarai kezdeményezésre. Nagy öröm, hogy az elmúlt évtizedben kormányzati támogatással a mesterképzés újra komoly lendületet kapott. Ma 23 új mestert köszönthettünk. Az elmúlt évekre visszatekintve a háromszázadik mesternek is ma adjuk át az oklevelét, ami egy óriási érték, ezzel is gazdagodik a város – mondta el Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Mecénás elismerést a Bio-Brikett Kft. vehette át, önzetlen jótékonyságáért, a rászorulók támogatásáért.

fotó: Griechisch Tamás

A kamara 2003 szeptemberében döntött a régiós érvényességű Lackner Kristóf-díj alapításáról. Idén ezzel a díjjal Kocsi János munkásságát ismerték el. Kocsi János a közéleti és gazdasági tevékenységével eredményesen segítette kamaránk és városunk fejlődését, ismertségének, elismertségének növelését, és ezzel megvalósította Sopron város dicső emlékű polgármesterének, Lackner Kristófnak a közéleti szereplőknek szóló intelmét

„Sum ut prosim, azaz Azért vagyok, hogy használjak.”

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek