Virtuális emlékhely Mindszenty bíborosnak

45 éve, 1975. május 6-án hunyt el bécsi száműzetésében Mindszenty József bíboros, Magyarország hercegprímása. Az évfordulóra virtuális emlékhelyet létesített a bécsi Collegium Pázmáneum a Magyarországi Mindszenty Alapítvánnyal közösen.

Bécsben már hagyomány, hogy a néhai esztergomi érsek halálának évfordulójához legközelebbi vasárnapon az Irgalmasok bécsi kórházában gyűlnek össze a hívek, ahol Mindszenty József földi élete utolsó napjait töltötte, és ahol 2006 óta szobra is áll. Idén azonban a járvány miatt sem ez a megemlékezés, sem a szintén hagyományos Mindszenty-zarándoklat nem jöhetett létre. Így jött az az ötlet, hogy a két közösséget virtuálisan összekössék, és Mindszenty bíboros tisztelői számára világszerte lehetőséget adjanak az emlékezésre

A Mindszenty Alapítvány honlapján elérhető emlékhelyen a hívek gyertyagyújtás, imaszándék és szalagelhelyezés útján róhatják le tiszteletüket, és névvel vagy névtelenül üzenetet is hagyhatnak. A honlapról elérhetők és megismerhetők az ausztriai és magyarországi emlékhelyek: Esztergom, Bécs és Mariazell.

Mindszenty József Sopronkőhidán raboskodott, majd december 29-én boldog Apor Vilmos vértanú püspök közbenjárására átvitték a Isteni Megváltó Leányai apácarend soproni kolostorába és házi őrizet alatt tartották. Itt nyerte vissza szabadságát a szovjet csapatok 1945. április 1-jei bevonulásakor.

Legnépszerűbb cikkek