| 2020. július. 2. | 2 perc olvasás

Visszaengedték a Fertő tónál nyílpuskával meglőtt nyári ludakat!

Visszakapták szabadságukat a nyílpuskával meglőtt nyári ludak. A Fertő tó nádasában megsebesített állatok egy helyi önkéntes madármentőhöz kerültek, aki több hét ápolás után érezte azt, hogy képesek újra visszatérni a madarak megszokott élőhelyükre. A madármentő munkáját a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai is segítették.

Lakossági bejelentés alapján találtak rá még több mint egy hónapja két meglőtt vadlúdra a Fertő tó nádasában. A megsérült állatokat Bodnár Ágota vette magához. Bár nem egy családból származnak a madarak, közösen sokkal gyorsabban ment a felépülésük. A több hetes kezelés után a Nemzeti Park munkatársai is segítettek, hogy visszajuthassanak természetes élőhelyükre a gyógyult madarak.

A madarak teljes felépülése a természetben fog befejeződni. A kérdés csupán az, hogy a szárnyán sérült lúd, hogy bírja majd a téli vándor utat. Ezt azonban a gyűrűk és jeladók segítségével tudják majd figyelni. - A példány kapott jelölőgyűrűt, ami a lábán van, illetve jeladót is, aminek a segítségével nyomon követhetjük – emelte ki Bodnár Ágota önkéntes madármentő. - Így tudni fogjuk többek között hogy hova megy, hol tölti a telet, kivel áll majd párba és mennyi fiókája lesz. Ezeket bármikor le tudjuk olvasni majd a jövőben – fejtette ki.

A szakemberek szerint a madarak hamar vissza fognak illeszkedni a megszokott életterükbe. Nem kötődnek az őket megmentőkhöz, sokkal inkább vágynak vissza saját családjukhoz. - Amikor nincs más ismerősük a madaraknak, csak egy-egy példány, mint ebben az esetben is, akkor nyilván egymásra vannak utalva – hívta fel erre a figyelmet Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályvezetője. - Azonban, ha visszatalálnak a saját helyükre, ugyanúgy elfoglalják majd a helyüket a csapatban. Az avatatlan szem csupán egy nagy tömegnyi libát lát, de pont a jelölt madaraktól tudjuk, hogy ezeknek az egységeknek meghatározott struktúrájuk van. A példányok ismerik egymást és ragaszkodnak a csapatukhoz hosszú-hosszú ideig – ismertette.

Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályvezetője
Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályvezetője

A védtelen madarakra lövő orvvadász ügyben a Fertő-Hanság Nemzeti Park feljelentést tett, azonban az elkövetőt még nem sikerült kézre keríteni.  

Borítókép forrása: Bodnár Ágota Facebook-oldala

Legnépszerűbb cikkek