Visszakerült a GYIK Rendezvényház a Pro Kultúra Sopronhoz

Október 1-től ismét a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. üzemeltetéséhez tartozik a GYIK Rendezvényház. Az egybeolvadással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az intézmény funkciói a jövőben sem változnak, a tánc, a hagyományőrző tevékenységek azonban előtérbe kerülnek.

A Soproni Egyetem a modellváltás után egy új stratégiai pályára került, ami az oktatásban, a kutatásban és a vállalkozói tevékenységében is megnyilvánul, de a teljesítőképességünk azonban véges. Ezt prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora mondta el csütörtök délelőtt, a sajtótájékoztatón.

„Szükséges volt koncentrálni az erőforrásainkat, hiszen a kultúra területén, szervezésben vagy működtetésben, nincs elegendő erőforrásunk ahhoz, amit ez a feladat igényel. Pataki András úrral, és Farkas Ciprián polgármester úrral egyeztetve arra jutottunk, hogy a GYIK visszakerül a Pro Kultúrához, de szoros kapcsolatot fogunk ápolni." Az egyetem rektora hozzátette: azok a lehetőségek, amelyek a színházművészetben, táncban vagy egyéb, fiataloknak szóló kulturális szférában vannak, azok a GYIK-ban ezután is elérhetőek lesznek.

 Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtóeseményen hangsúlyozta; az egybeolvadás már október elsejével megtörténik, de év végéig megtartják azokat a programokat amelyeket a korábbi vezetés szervezett.

„A GYIK életében megtartjuk azokat a funkciókat, amelyeket eddig is betöltöttek a városban, de szeretnénk a tánc felé fordítani a hangsúlyokat, ezért bevontuk Sipos Ferenc urat a közös munkába, aki a soproni folk mozgalom egyik legjelesebb alakja a városban. Az egyébként is a házban próbáló Sopron Balett lehetőséget ad arra, hogy minél jobban népszerűsíthessük a táncot, a balettot, nemcsak az elit kultúrában érdekelt művészek, hanem bármely érdeklődő számára.”
Az ügyvezető pozitívan tekint a jövőbe: „szeretném, ha a néptánc új erőre kaphatna, és a GYIK-ban tudjuk ápolni a velünk élő kulturális örökségeket, hagyományokat – tette hozzá Pataki András.

A GYIK Rendezvényház programjai ezentúl a Pro Kultúra Sopron webes, valamint közösségimédia-felületein lesznek láthatóak.

Legnépszerűbb cikkek