| 2021. május. 17. | 2 perc olvasás

Vizes Eb - Hosszúé az első arany, Mihályvári-Farkas ezüstérmes

Hosszú Katinka révén megszületett az első magyar győzelem a budapesti vizes Európa-bajnokságon: a háromszoros olimpiai bajnok az úszóversenyek hétfői nyitónapján 400 méter vegyesen diadalmaskodott, ugyanebben a számban Mihályvári-Farkas Viktória második lett.

A Duna Arénában zajló kontinensviadalon a szám olimpiai és világbajnoka, világcsúcstartója 4:34.76 perccel csapott célba, míg a Ferencváros 17 éves úszója első felnőtt világversenyén először a délelőtti előfutamban úszott ötkarikás A szintet érő egyéni csúcsot (4:38.07), majd ebből a fináléban is jócskán tudott faragni (4:36.81).
A 32 éves Hosszú 2012, 2014 és 2016 után negyedszer lett Európa legjobbja ebben a számban, összességében pedig 15. aranyát nyerte kontinensviadalon. Ezzel az Eb-k történetének legeredményesebb magyar úszójává lépett elő, megelőzve Cseh Lászlót, aki 14 elsőséggel büszkélkedhet.
A hétfői finálékban még a férfi és a női 4x100 méteres gyorsváltó volt érdekelt, előbbiben a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf összeállítású kvartett 3:12.50 perccel negyedik lett, míg a Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn összetételű négyes nyolcaddikként zárt 3:42.31-gyel.
Az elődöntős magyarok közül háromból két versenyző is egyéni csúcsot úszott, de egyikük sem jutott a fináléba: női 50 méter gyorson a búvárúszásban többszörös világ- és Európa-bajnok Senánszky délelőtti, olimpiai B szintet, így vélhetően tokiói indulást érő 24.99 másodperces egyéni csúcsából további két századot faragott, amivel a 13. helyen zárt. Bohus Richárd 50 méter háton 25.19-cel a 11. helyen végzett. Sebestyén Dalma 100 méter pillangón 58.85 másodperccel tovább javította az előfutamban úszott, ugyancsak olimpiai B szintes 59.10-es idejét, ami futamában a hetedik, összesítésben pedig a 13. helyre volt elegendő.
A Duna Arénában megszületett az első világcsúcs is, az orosz Kliment Kolesznyikov 50 méter háton hét századot faragott a 2018-as glasgow-i Európa-bajnokságon úszott 24.00-s rekordjából.
A magyarok öt éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott.
 


Az érmes magyar páros (Fotó: Derencsényi István/MÚSZ)

A 4x100 méteres magyar férfi gyorsváltó a negyedik, míg a női a nyolcadik helyen végzett hétfőn a Duna Arénában zajló úszó Európa-bajnokságon.

Sós Csaba szövetségi kapitány a délelőtti előfutamban nyolcadik férficsapatból Kozma Dominiket és Holoda Pétert cserélte le, helyükre Németh Nándor és Milák Kristóf érkezett.
Előbbi nagyon bekezdett, elsőként fordult, de kissé elfáradt, és csak hatodikként váltott Szabó Szebasztiánnal, aki ugyanitt cserélt Bohus Richárddal. Az 50 méter háton 13. Bohus a negyedik helyre hozta fel a csapatot, így Milák minimális eséllyel ugyan, de célba vehette a dobogót, végül azonban nem sikerült csodát tennie. A csapat 3:12.50 perces ideje ugyanakkor jobb, mint amivel két éve a kvangdzsui világbajnokságon hetedik lett (3:12.85) és kiharcolta az olimpiai indulást.
A nőknél Sós Csaba csak a sorrendbe nyúlt bele, ezúttal az előfutamban kiváló időt úszó Gyurinovics Fanni kezdett, őt követte Ugrai Panna, Senánszky Petra és Verrasztó Evelyn: a kártyák keverése nem hozott változást az eredményességben, a délelőtti idején (3:40.62) nem tudott javítani a staféta, amely így a nyolcadik lett.

borítókép forrása: nemzetisport.hu/ Derencsényi István/MÚSZ

Legnépszerűbb cikkek