| 2021. május. 20. | 2 perc olvasás

Vizes Eb - Kapás megvédte címét, Hosszú második 200 méter pillangón

Újabb két érmet szereztek a magyar úszók a budapesti vizes Európa-bajnokságon: csütörtökön a Duna Arénában Kapás Boglárka női 200 méter pillangón megvédte címét, Hosszú Katinka pedig mögötte a második helyen csapott a célba.

Kapás, a szám világbajnoka 50 méternél harmadikként, a táv felénél másodikként, 150-nél pedig már elsőként fordult, és végül nagy fölénnyel, 2:06.50 perces egyéni csúccsal végzett az élen, korábbi legjobbján 28 századmásodpercet faragva.

Kapás Boglárka
Kapás Boglárka
Fotó: MTI

A háromszoros olimpiai bajnok, 200 pillangón háromszoros vb-bronzérmes Hosszú a fordulóknál nem volt dobogós pozícióban, de remekül hajrázott, és 2:08.14-gyel lett második.

Hosszú Katinka
Hosszú Katinka
Fotó: MTI

Ugyancsak két magyar volt érdekelt a férfi 200 méter vegyes döntőjében, a 18 éves Kós Hubert szerdai junior világcsúcsának köszönhetően a legyorsabbnak járó 4-es pályáról indulhatott, míg a rekordot jelentő tizedik Európa-bajnokságán résztvevő Cseh László a nyolcasról.

A rajtot Kós kapta el a legjobban, aki a pillangó után másodikként fordult, Cseh negyedikként, viszont utóbbi háton szinte állva hagyta a mezőnyt. A két magyar féltávnál az első két helyen fordult, de mellen mindketten visszaestek, és gyorson már nem igazán maradt esélyük az éremszerzésre. Végül Cseh volt az, aki jobbat úszott, mint az elődöntőben (1:58.45), és 1:58.04-gyel a negyedik lett. Kós messze volt az 1:56.99-es idejétől, 1:58.12-vel végzett ötödikként.

Sós Csaba szövetségi kapitány még a döntőt megelőzően úgy fogalmazott: az Eb-n mutatott teljesítményének köszönhetően Cseh ott lehet a tokiói olimpián, amely az ötödik ötkarikás esemény lesz a 35 éves klasszis úszó pályafutásában.

Az elődöntőkben érdekelt magyarok közül Szabó Szebasztián 50 méter pillangón, Milák Kristóf pedig 200 méter gyorson harcolta ki a pénteki finálés szereplést, míg női 100 méter háton Burián Katalin 10., 200 méter mellen Halmai Petra a 12. lett.

A magyarok kilenc éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott. A medencés úszóknál hétfőn 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mihályvári-Farkas Viktória a második helyen végzett, míg szerdán 200 méter pillangón Milák Kristóf győzött, Kenderesi Tamás pedig harmadikként zárt.

Borítókép; MTI 
 

Legnépszerűbb cikkek