| 2022. november. 30. | 2 perc olvasás

Vizi E. Szilveszter az agy analóg kommunikációs rendszerének felfedezője

Tudtad, hogy Vizi E. Szilveszter magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja, a központi és perifériális idegrendszer ingerület-átvitelének neves kutatója, az agy „nemszinaptikus” (analóg) kommunikációs rendszerének felfedezője?

Nevét 2016. december 19-től a 418891 Vizi kisbolygó viseli. Több mint 450 tudományos dolgozat és 8 szabadalom szerzője, tulajdonosa. Több európai, köztük az Academia Europaea (London), az Académie royal de médecine de Belgique, a Lengyel Tudományos és Művészeti Akadémia (Krakkó) tiszteleti tagja. Agykutatóként az agy „nemszinaptikus”, analóg kommunikációs rendszerének felfedezését tekinti a tudományos világ az egyik legjelentősebb eredményének, amellyel kidolgozta az agyműködésnek egy új modelljét.

A felfedezés lényege, hogy az idegsejteknek nem kell közel lenniük ahhoz, hogy hatást gyakoroljanak a másikra. Távolból is képesek befolyásolni egymást, ahogy az immunrendszer működését is. A felismerésből kiindulva el lehet érni, hogy az idegrendszerben lévő, nagy érzékenységű jelfogók érzékeljék a távolból érkező, kémiai ingerületátvivő anyagokat, majd e jelfogókra ingerületátadást gátló, avagy segítő molekulákat szintetizálva választ lehet kiváltani az idegrendszerből. A vezető gyógyszergyártók több készítményt is kifejlesztettek e modell alapján, melyekkel a központi idegrendszer számos megbetegedése kezelhető – a depressziótól kezdve a Parkinson-kórig.

tudomány.blog.hu
Andreas Vesalius németalföldi orvos, anatómus 1543-as agy-ábrázolása

„Az orvostudomány területén külön jutalom, hogy az ember olyan összefüggéseket tárhat fel, amelyekkel segíthet másokon. Szerencsés vagyok, hogy ez a lehetőség számomra is megadatott”-jegyezte meg a neves agykutató, miután megkapta a Szent István Rendet, a legrangosabb állami díjat 2021. augusztus 20-án Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

Orbán Viktor miniszterelnök facebook-oldala

„Nem védettem le a modellt, és egyetlen szabadalmat sem jelentettem be a nyomán, így egyetlen fillér bevételre sem tettem szert belőle. Minerva templomának szolgálója vagyok, aki a természet törvényszerűségeit akarja feltárni, az eredményeit pedig publikálja, vagyis mindenki számára elérhetővé teszi. Ez a közjó szolgálata, ami alapvetően más magatartást kíván egy tudóstól, mint – mondjuk – egy gyáriparostól, pénzügyi befektetőtől vagy menedzsertől.”

Vizi E. Szilveszter nevéhez olyan kiemelkedő tudományszervező és -népszerűsítő kezdeményezések fűződnek, mint a nemzetközi tudóstársadalom részvételével megtartott Tudomány Világfórumának 2003-as budapesti megrendezése, illetve a Mindentudás Egyeteme című televíziós ismeretterjesztő műsor elindítása.

wikipedia.org

Úttörő jellegű munkásságát, kutatási eredményeit világszerte elismerik.

1998-ban Galileo Galilei-díjat, 2002-ben a japán császár által adományozott The Order of the Sacred Treasure kitüntetést vehette át. A 2006-ban kapott Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét 2016-ban visszaadta tiltakozásul amiatt, hogy Klaus Iohannis román államfő visszavonta Tőkés László Románia Csillaga kitüntetését. 2001-ben születésnapja alkalmából az International Neurochemistry születésnapi különszámot jelentetett meg, amelyben 25 ország 40 tudósa foglalta össze, hogy a professzor munkássága miként befolyásolta a kutatásaikat.

Forrás: Kisbolygót is elneveztek a világhírű magyar tudósról – 85 éves lett Vizi E. Szilveszter | hirado.hu

Hittel és ésszel | Magyar Nemzet (mediaworks.hu)

Vizi E. Szilveszter: A kitüntetéssel a magyar tudomány szereplőit is díjazták (origo.hu)

Vizi E. Szilveszter – Wikipédia (wikipedia.org)

Borítókép forrása: magyarnemzet.hu

 

Legnépszerűbb cikkek