| 2019. június. 22. | 2 perc olvasás

Volt egyszer Sopronban nem is egy téglagyár

"Feltárt képek V. - Volt egyszer Sopronban nem is egy téglagyár" címmel nyílt meg G. Nagy László, Griechisch Tamás és Ujvári Gábor kiállítása a Hetvennyolcas Galériában. A fotográfusoknak ez az ötödik közös tárlata.

A tárlat a soproni téglagyárak múltját és jelenét érzékelteti, nem dokumentarista stílusban, sokkal inkább érzelmeket, hangulatokat közvetítve, például a fények játékán keresztül. Az alkotók egyenként 10-11 képet mutatnak be.

G. Nagy László: "1986-ban már fotóztam a téglagyárat és amikor elkészült a Sztrugackij fivérek művéből a "Stalker" című film, akkor rögtön beugrott, hogy Sopronban van egy helyszín, ami merőben ugyanolyan és meg lehet alkotni ott egy saját "Stalker" élményt. Így született meg a fotósorozat '88-89-ben."

Ujvári Gábor: "A képeim a kilencvenes évek elején készültek, akkoriban már a téglagyár leépülőben volt. Gépeket fotóztam le és azt a folyamatot igyekeztem megörökíteni, ahogy a természet  szép lassan visszaveszi magának a területet."

Griechisch Tamás: "Nemrég elmentem a régi téglagyár helyére és visszajött sok gyermekkori emlékem, például az éppen száradó cserepekről, téglákról. Sajnos, akkor ezt még nem tudtam megörökíteni, most meg már semmi sem található ott, úgyhogy az új téglagyár belsejében készítettem el a fotókat. Nem láttam Laci és Gábor 30 évvel ezelőtt készült felvételeit, de mégis olyan képek születtek, amik beleillenek a koncepcióba."

Eszik Alajos grafikusművésztől, a soproni Hetvennyolcas Galéria társtulajdonosától megtudtuk, hogy az idei kiállítás témáját az adta, hogy felesége, Németh Márta a téglagyárban született. - 26 éve közösen működtejük ezt a galériát és fontos, hogy bemutassuk: minden városnak van egy kirakat arca és van egy hátsó udvara. Utóbbiban is nagyon boldog gyerekek nevelkednek. A feleségem is egy ilyen hátsóudvari gyermek volt, aki a téglagyárban nőtt fel - emelte ki.

Ujvári Gábor, Griechisch Tamás, G. Nagy László
Ujvári Gábor, Griechisch Tamás, G. Nagy László
fotó: Soós Szabina

A kiállítás július 6-ig látogatható, keddtől szombatig 10-16 óráig a Jégverem utca 2. szám alatt.


fotó: Soós Szabina

fotó: Soós Szabina

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek