| 2018. augusztus. 28. | 1 perc olvasás

XI. Haydn-vonósnégyes-fesztivál Eszterházán

Idén is megrendezik a Fertődi Eszterházy Kastélyban a térség egyik legrangosabb komolyzenei koncertsorozatát, a Haydn Vonósnégyes Fesztivált. A rendezvényre a meghívott formációk mindegyike legalább egy művet előad majd a híres zeneszerző repertoárjából.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Központ ügyvezetője a programot ismertető keddi sajtótájékoztatón elmondta: Eszterháza, az Esterházy-kastély a leghitelesebb helyszíne a Haydn művek megszólaltatásának, ahol negyed évszázadot élt, alkotott, komponált, és vezényelt Joseph Haydn.  A világ zenetörténetének e kiemelkedő alakja itt, a Fényes Miklós által megálmodott és életre hívott csodálatos barokk-rokokó kastély-együttesben inspirálódott, alkotott és szólaltatta meg műveit. Eszterháza nem csak a leghitelesebb, hanem az egyik legszebb koncerthelyszíne is Magyarországnak, a Magyar Kormány elkötelezett és folyamatos támogatásának köszönhetően.


fotó: Griechisch Tamás

Rácz Márton, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. zenei vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a 21. századig minden vonósnégyes kötelőzeően műsorra tűzi Haydn-nek és Mozartnak a vonósnégyeseit. Tulajdonképpen a legnehezebb az ő darabjaikat eljátszani, mind ízlésben, mind technikailag azzal a finomsággal, ami szükséges. Zenetörténészek szerint Haydn volt vonósnégyes műfaj megteremtője.


fotó: Griechisch Tamás

Az Eszterházy Kastélyegyüttes egyik legnépszerűbb rendezvénye évek óta a Haydn Vonósnégyes Fesztivál. Sokan voltak kíváncsiak a tavalyi hangversenyekre is. Idén szeptember végén, három napon át hallgathatja a közönség Európa feltörekvő és már ismert vonósnégyes formációinak műsorát. Az öt koncert mindegyikében felcsendülnek majd Joseph Haydn szerzeményei.

Az előadók között hazai és nemzetközi formációkat is találunk. A Signum Quartet és a Bennewitz Quartett a világ legnagyobb koncerttermeit is meghódították már, a feltörekvő francia Quatour Tchalik formáció pedig az idei Mozart verseny győzteseként érkezik majd Eszterházára. Mellettük a hazai Wespa és Kruppa Vonósnégyesek is színpadra lépnek a Fertődi kastély Haydn termében. 

XI. Haydn-vonósnégyes-fesztivál

galántai Esterházy II. Antal herceg ajánlásával

2018. szeptember 21-23.

Legnépszerűbb cikkek