| 2018. június. 17. | 1 perc olvasás

XXI. Országos Érembiennálé Díjazott Művészeinek kiállítása

A soproni Országos Érembiennále és kísérő rendezvénye, a Díjazottak kiállításának katalógusa már évek óta ezzel a mondattal kezdődik: „Ha Sopron, akkor érembiennále”. Nincs ez másként most sem, idén 21. alkalommal rendezi meg a Soproni Múzeum az érembiennálét páros években követő Díjazottak kiállítást. A kamarateremben Sz. Egyed Emma (1935-2016) éremművészre emlékeznek alkotásaival.

– A hagyomány és a modernség jegyében. Az Országos Érembiennále 1977-es indulása óta ez a kettőség jellemzi a 40 éves rendezvénysorozatot – tudtuk meg Nemes András művészettörténésztől, a kiállítás rendezőjétől. – Mind az érmekben, mind a kisplasztikákban markánsan jelen van a két világháború közt kialakult, letisztult formákat használó, a plasztika lényegét adó összefogottság. Ugyanakkor a kezdetektől nyomon követhető a kísérletezés, a szokatlan, nem hagyományos anyagok használata. Arányaiban ez a tendencia hol az egyik, hol a másik irányba tolódik el; a kiállítóktól és a zsűri döntésétől függően - mondta a múzeum szakembere.

A kiállítást Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdasági Kar dékánja nyitotta meg.


fotó: Griechisch Tamás

Az alkotókat, Sz. Egyed Emma megjelent családtagjait és a kiállítás résztvevőit Sass László a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke köszöntötte a Soproni Önkormányzat nevében.


fotó: Griechisch Tamás

A tárlat díjazott alkotói Bakos Ildikó, Kurucz Petra, Szabó Virág, Horváth László, Ézsiás István, Szabó Menyhért, Baráth Fábián és Pelcz Balázs.

A kamarateremben Sz. Egyed Emma (1935-2016) éremművészre emlékeznek alkotásaival. 

A tárlat megtekinthető a Lábasházban augusztus 12-ig, keddtől péntekig, 10-14 óráig, szombat-vasárnap 10-18 óra között. Hétfőn zárva.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek