| 2022. január. 21. | 2 perc olvasás

Zaklatnak! – Mit tegyek?

Könnyen tönkreteheti mindennapjainkat, ha folyamatosan nem kívánt üzeneteket kapunk volt partnerünktől.

Zaklatást az követ el, aki mást rendszeresen azért háborgat, hogy beleavatkozzon a magánéletébe vagy megfélemlítse. Ez történhet akár éjjel-nappal kapott rendszeres, névtelen telefonhívásokkal, de akár az üzenetrögzítőn hagyott vagy e-mailben, Messengeren, SMS-ben küldött sértő, szidalmazó üzenetekkel is. Az is zaklat, aki a sértett háborgatása céljából rendszeresen megjelenik a lakásán vagy a munkahelyén, vagy nyilvános helyeken követi.

- Gyakran folytatunk nyomozást amiatt, mert a feljelentő volt élettársa, házastársa, partnere rendszeresen telefonon, interneten vagy személyesen igyekszik felvenni a kapcsolatot a sértettel az akarata ellenére – mondta el Kránitz Tamás rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának a vezetője. 

Kránitz Tamás rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának a vezetője
Kránitz Tamás rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának a vezetője
fotó: Soproni Rendőrkapitányság

- A zaklatás magánindítványra büntetendő bűncselekmény, ez azt jelenti, hogy a sértett döntheti el, hogy kíván-e az ügyében hatósági eljárást kezdeményezni. A rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, azonban a büntetőeljárás nem feltétlenül eredményezi a zaklató magatartás megszűnését. Amit mindenekelőtt érdemes megtennünk, hogy a zaklatónak egyértelműen a tudomására hozzuk, nem kívánunk vele további kapcsolatban állni. Abban az esetben, ha nem tudunk vele hatékonyan kommunikálni, érdemes egy közös barátot is bevonni, aki objektíven, indulat- és érzelemmentesen tud vele az érdekünkben beszélni. Fontos, hogy ne válaszoljunk a nem kívánt üzenetekre, mert az csak olaj a tűzre. Ha továbbra is érkeznek az ilyen üzenetek, tiltsuk le az összes alkalmazásban – osztotta meg tanácsait az őrnagy. 

- Sokszor az is segít a kellemetlen helyzet megoldásában, ha arról tájékoztatjuk a zaklatót, hogy kénytelenek leszünk a rendőrséghez fordulni, amennyiben nem hagyja abba. Ha ez sem használ, tegyük meg feljelentésünket, amire egy hónap áll a rendelkezésünkre. A nyomozás elrendeléséhez mellékelni kell a bizonyítékokat is, ezért azokat érdemes összegyűjteni. Ez megtehető az üzenetek, e-mailek elmentésével, valamint a személyes zaklatást tanúsító személyek nevének és címének rögzítésével – zárta gondolatait az osztályvezető.


fotó: illusztráció

Borítókép; illusztráció 

Címkék: zaklatás

Legnépszerűbb cikkek