| 2021. augusztus. 31. | 3 perc olvasás

Zárul a legendák évada a fertőrákosi barlangszínházban

Bogányi Gergely koncertjével, a magyar csodazongora bemutatkozásával, Simándy József 105 éves születésnapja előtt tisztelgő kiállítással, az Ötórai hangolók Haydn muzsikáját megidéző hangversenyével, valamint a Presser Gáborral, Karácsony Jánossal kiegészült Csík zenekar LGT előtt tisztelgő hatalmas bulijával zárul a fertőrákosi barlangszínházban a legendák évada szeptember 4-én és 5-én.

A barlangszínházi szezon országos komolyzenei szenzációjaként, szeptember 4-én - a Kékfrankos hangversenybérletben - a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergely játszik az általa fejlesztett csodazongorán. Nemcsak a közönségnek tartogat egyszeri és megismételhetetlen premiert ez a találkozás, hanem a Győri Filharmonikus Zenekarnak, akik bár 15 éve dolgoznak együtt a művésszel, még ők sem léptek fel vele úgy, hogy ez a futurisztikus, bámulatos külsővel rendelkező, 2,62 méter hosszú, 18 ezer alkatrészből álló, a világon egyedülálló magyar hangszer volt előttük a színpadon. 

A világhírű zongoraművész Liszt Ferenc I. (Esz-dúr) zongoraversenyét adja elő. A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja. A Bogányi című program Wagner A bolygó hollandi című operájának nyitányával indul, majd a második részben csendül fel Dvořák Az újvilágból című szimfóniája. A közönség pedig hallhatja a különleges Bogányi-zongorát, amelyet erre az alkalomra szállítanak a helyszínre.


Fotó: Soproni Petőfi Színház

A koncert előtt, szeptember 4-én este hét órakor nyílik meg a Simándy 105 kiállítás, amely a legendás operaénekes, Simándy József életműve, születésnapja előtt tiszteleg.

Simándy József az 1970-es években rendszeresen szerepelt a fertőrákosi barlangszínház opera előadásaiban. Nagyon szerette ezt a különleges akusztikájú, egyedülálló helyszínt, sokat mesélt gyermekeinek a barlangszínházról, az itteni szerepléseiről. Lánya, Simándi Katalin az egyik kurátora az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tárlatának, amely a 20. századi operajátszás kiemelkedő alakjának állít emléket. A művészt  gyönyörű orgánuma, színpadi játéka a háború utáni magyar operajátszás emblematikus alakjává emelte. A kiállítás nagyszámú fotó felhasználásával, személyes visszaemlékezések és korabeli kritikák segítségével igyekszik teljes képet adni Simándy életéről: a nehézségekkel teli gyermek- és ifjúkorról, az autószerelő-műhelyben eltöltött évekről, a zenei tanulmányokról, illetve a szegedi, majd a budapesti Operaházban induló és kiteljesedő operaénekesi karrierjéről. Bemutatja repertoárját az olasz, német, francia és magyar operákban, illetve oratóriumokban.

Simándy József noteszében külön szerepelnek azok az alkalmak, amikor a fertőrákosi barlangszínházban lépett fel. Így a leghitelesebb forrásból tudjuk idézni azt, mikor, milyen nagyívű szerepeket énekelt a Fertő táj 7 csodájának egyik legszebb helyszínén.


Fotó: Soproni Petőfi Színház

A legendák évadának záró hétvégéjén, szeptember 5-én délután öt órakor fejeződik be az Ötórai hangolók idei hangversenysorozata. Ők a vonósnégyes műfaját maradandóan megteremtő zeneszerző-géniusz, Joseph Haydn előtt tisztelegtek ebben a szezonban. A soproni szimfonikusok tagjai június 27-től szeptember 5-ig összesen nyolc alkalommal léptek fel délutánonként. A Dohnányi-bérlet hangversenyein megemlékeztek a városhoz és a térséghez kötődő művészről, aki az Esterházy-kastélyban szolgált. Mindemellett Vivaldi, Borogyin, Ravel, Mendelssohn, Schubert és Mozart művei is megszólaltak ezeken a hangversenyeken. Most Haydn Napfelkelte és Schubert A halál és a lányka művét játsszák majd.


Fotó: Soproni Petőfi Színház

Ugyanezen a napon este A dal a miénk turné keretében a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal kiegészülve az LGT dalaira épülő szezonzáró koncertet ad a barlangszínházban.

"Ezek a feldolgozások olyan új dolgokat mutatnak meg saját zenénkből, amit mi sem tudtunk korábban. Energiákat, szenvedélyt cibáltak elő belőlük a különleges hangszereléssel, a más hangszerekkel" - fogalmazott Presser Gábor, az LGT egyik alapítója, dalszerzője, billentyűse, énekese a turnét meghirdető sajtótájékoztatón.

Az LGT a magyar könnyűzenei színtér kiemelkedő szereplője, amely tizenhárom stúdióalbumot készített, ért el sikereket az Egyesült Államokban és Angliában is. Utolsó felállásában, 1977-től Presser Gábor (billentyűs hangszerek, ének) és Karácsony János (gitár, ének) mellett Somló Tamás (ének, basszusgitár, szaxofon) és Solti János (dob, ütőhangszerek) szerepelt; a csapat Somló 2016-os halála után beszüntette tevékenységét. Korábban az azóta elhunyt Barta Tamás (gitár) és Laux József (dob), valamint Frenreisz Károly (basszusgitár, ének) is játszott az LGT-ben.

Borítókép; Soproni Petőfi Színház 

Legnépszerűbb cikkek