| 2019. július. 19. | 2 perc olvasás

„Zenés játék négy kézre”

2019. augusztus 17-én, szombaton, 19 órakor a fertődi Esterházy-kastélyban billentyűs kamarakoncert hangzik el J. Chr. Bach, Mozart és Haydn műveiből.

„Egy csodás és felhőtlen nyáresti időutazásra invitáljuk a Nagyérdeműt a kastély Haydntermében, ahol a világhírű mestereknél tanult, Nemzet Tehetségeiért Ösztöndíjas Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely testvérpár lépnek fel” – ajánlotta a koncertet Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális-, Kutató- és fesztiválközpont ügyvezetője.

A 18-19. században a négykezes zongorajáték számított a házi muzsikálás legelterjedtebb formájának. A legbensőségesebb kamarazenei műfaj, az egyetlen, ahol a játékosok ugyanazt a hangszert szólaltatják meg, egymás mellett ülnek, együtt lélegeznek. “Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ikerpárként számunkra a kezdetektől a legtermészetesebb és a legcsodálatosabb volt, hogy egymással, közösen muzsikálhatunk” nyilatkozták a Tóth-Vajna testvérek.

- A koncert három komponistáját sokkal több köti össze, mint az időbeli szinkronitás – tette hozzá Rácz Márton, az Eszterháza Központ zenei vezetője. Az új zenei világot kialakító, reformer Haydn 3 évvel korábban született, mint a “régi”, “gáláns” stílus legjelentősebb reprezentánsa, a londoni Bach-fiú: Johann Christian. És 18 évvel élte túl a korszak másik zsenijét, Mozartot, akivel egyes források szerint nem csak vonósnégyesezett, hanem négykezest is játszott. A kulcsfigura mégis a legfiatalabb Bach-fiú, akinek elegáns, könnyed és fülbemászó zenéje meghatározta majd egész Európa zenei ízlését

Zenés játék négy kézre - Tóth-Vajna Zsombor, Tóth-Vajna Gergely - csembaló

2019. augusztus 17., szombat 19.00

Haydn-terem, Esterházy-kastély, Fertőd

J. C. Bach: A-dúr szonáta négy kézre Op.18 No.5

W. A. Mozart: 3 darab a salzburgi (Nannerl-) jegyzetfüzetből

J. Haydn: C-dúr szonáta Hob. XVI:3

J. C. Bach: F-dúr szonáta négy kézre Op.18 No.6

W. A. Mozart: 7 variáció a “Willem von Nassau” dallamára KV 25

W. A. Mozart: C-dúr szonáta négy kézre KV 19d

Jegyek a www.jegymester.hu-n vagy a fertődi Esterházy-kastély recepcióján válthatók.

Legnépszerűbb cikkek